Közélet

2012.05.11. 20:06

Két iskola lehet egyházi Pécsen

Az utolsó pillanatban dőlhet el két pécsi iskola, az egyik legkisebb általános iskola, és egy gigaintézmény, a TÁSI-val összevont Széchenyi sorsa. Előbbit a katolikusok, utóbbit a baptisták „vinnék”.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Két iskola kerülhet egyházi fenntartásba szeptembertől Pécsett. Igaz, a törvényi határidőig, május 31-ig ehhez a pécsi közgyűlésnek felhatalmazást kell adnia a feladatátadási szerződés megkötésére. A Baptista Szeretetszolgálat a Széchenyi István Gimnázium és Általános Iskolára, a Pécsi Egyházmegye a Török István utcai általános iskolára jelentkezett be. Ha nem sikerül velük megállapodni, akkor az önkormányzat nem tudja átadni az intézményeket.

Ennek esélye a katolikusoknál csekély, a baptistáknál nagyobb, derült ki csütörtökön Pécsett, az oktatási albizottság rendkívüli ülésén. A baptisták ugyanis csak aznap reggel küldték meg, hogy ők milyen feltételekkel szeretnék átvenni a volt TÁSI-val egyesült Széchenyit, ahová több mint ezerötszáz gyermek jár.

A szakmai anyag nem csak a szakszervezet és az iskolavezetés, de az oktatási albizottság és a referatúra szerint is további egyeztetésre szorul néhány ponton. Kérdéses, mi lesz az átadás után a kollégistákkal, erről ugyanis nem esik szó a munkaanyagban, s kimaradt belőle az is, hogy a jövőben is folyna tanítás a Széchenyi Király utcai épületében. Márpedig ezekről ígéret hangzott el a tantestület előtt, a pedagógusok emiatt bólintottak rá az átvételre.

Megjegyezzük, korábban hivatalosan szó sem volt a Széchenyiről. Az evangélikusok vették volna át a Mátyás Király Utcai Általános Iskolát, de úgy tudjuk, ott kiderült, az épület rosszabb állapotban van, mint gondolták, ezért ők megszakították a tárgyalásokat az önkormányzattal. A baptisták a Mátyást is átvették volna, de azt a szülők és a pedagógusok ellenezték, a Bártfa utcai iskola pedig azért nem lesz egyelőre baptista fenntartású, mert arról későn kezdődtek meg az egyeztetések.

---------------------------------------------------------------------
Az iskolai átszervezésekről szóló cikkeinket itt gyűjtöttük össze!
---------------------------------------------------------------------

Haladék a Leőweynek

A 2014/2015-ös tanév kezdete az új céldátuma a pécsi Leőwey Klára Gimnázium Bőrklinikára költöztetésének. Ismeretes, a Szent István téri épületet a cisztercita rend részére kell visszaszolgáltatni, de egyes, független szakmai vélemények szerint nem biztos, hogy tartható a 2014-es költözés. Úgy tudjuk, a ciszterek részben emiatt egyelőre nem is döntötték el, pontosan mi lesz a jövőben a Leőwey épületének a sorsa.

Komló és Mohács már megegyezett az iskolákról

Amíg Pécsett az utolsó pillanatig vártak azzal, hogy még a törvényi határidő lejárta előtt megegyezzenek egyes iskolák egyházi fenntartásba adásáról, és elkezdődjenek a konkrétumokról az egyeztetések, addig a megye második és harmadik legnagyobb városaiban már meg is száradt a tinta az egyezségeken. Komlón, a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolát veszi át szeptembertől a pécsi egyházmegye, míg Mohácson a Park utcai iskola és óvoda egyházi fenntartásba adásáról állapodtak meg. Habár szó volt arról, hogy esetlegesen más mohácsi intézményekre is kezet ráznak, például a szigeti városrészben található általános iskola és óvodára, ám ez utóbbira végül nem került sor. Igaz, a Mohács-szigeten ez a döntés amiatt is problémás lett volna, mivel ott nincs más oktatási-nevelési intézmény.

Még több átszervezés

Hétfőn egy újabb iskolai átszervezés ügye miatt ülésezhet a pécsi oktatási albizottság, de mint ezt annak vezetőjétől, Bognár Lászlótól megtudtuk, itt nem egy újabb iskola esetleges egyházi átvételéről lesz szó. A Kodály Zoltán Gimnázium a már két évtizede futó olasz, és a hosszú évek óta meglévő spanyol két tanítási nyelvű képzés mellett angol tagozatos képzést is indítana a 2012/2013-as oktatási évtől kezdve.

Titkolták az új háttértárgyalásokat

Az egyházaknak azért érheti meg átvenni az iskolákat, mert ők az önkormányzatoknál jóval több pénzt kapnak, a normatíva 190 százalékát. Egyes intézmények pedig, így például a nyolc osztályban kilencven gyermeket okító Török István kollektívája pedig azért örül a lehetőségnek, mert az ő fejük felett jó ideje ott lebeg Damoklész kardja, most pedig azt ígérték nekik, hogy mindenki megtarthatja az állását. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ugyankkor kifogásolta, hogy az önkormányzat mindezidáig titkolta az egyházakkal folytatott új háttértárgyalásokat. A szakszervezet pécsi ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint szerint az is aggályos, hogy az iskolai dolgozók az egyházi átadással elveszítik közalkalmazotti státuszukat.

Babos Attila (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!