Közélet

2012.06.08. 17:40

Bányásztüntetés: forrtak az indulatok Komlón

Polics József országgyűlési képviselőre zúdították haragjukat a kétségbeesett rokkantak. Visszamenőleg elvett jogaikat követelték a bányászok.

Katus E. I. (Dunántúli Napló)

Több százan gyűltek össze a komlói Városháztéren pénteken délelőtt, hogy a rokkantbányászok megszerzett jogainak visszamenőleges eltörlése ellen tiltakozzanak. Sokan kísérővel jöttek, mert már nehezen mozognak, és olyanok is akadtak, akik botokkal, kerekesszékkel érkeztek. A tűző napon mégis türelmesen hallgatták, amint felcsendült a bányászhimnusz, és ahogy a beszédek sorra elhangzanak. Hamarosan azonban kiderült, a látszólagos nyugodtság mögött forrnak az indulatok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Több százan gyűltek össze a komlói Városháztéren pénteken délelőtt (fotó: KEI)
[/caption]

Amikor Varga Péter főaknász szót kért, és elmondta, hogy idén kétszáz éves a komlói bányászkodás, és ezt a „szép ajándékot” kapják cserébe az államtól, már zúgni kezdett a tömeg. Amikor pedig Ruda Sándor, a szervező Komlói Rokkantbányászok Szövetségének elnöke felkérte Polics József polgármestert, hogy fáradjon ki a hivatalból, válaszoljon a kérdésekre, és vegye át tőlük a petíciót, a megjelentek egy része már nem tudta türtőztetni magát. A hátsó sorok megindultak, a polgármesterre pedig dühös szitkok és kérdések záporoztak, amint kilépett a kapun.

Polics József – miután átvette a petíciót, amelyben a bányászkedvezmények eltörlését szabályozó törvények visszavonását sürgetik –, rövid beszédet mondott. Ebben arról biztosította a megjelenteket, hogy a petíciót eljuttatja a megfelelő helyre, és mindent megtesz azért, hogy a tárgyalóasztalnál igazságos döntés szülessen. Szavait füttyszó és bekiabálások kísérték, ám Ruda Sándor szervező arra kérte a megjelenteket, hogy próbáljanak megnyugodni, és várják ki, milyen eredményt hoznak majd az egyeztetések.

Ha a megmozdulásnak és a petíciónak két héten belül nem lesz foganatja, következő lépésként ülősztrájkot szerveznek Pécsre. A lassan elcsendesülő résztvevők végül a bányászmárkákkal díszített csillénél gyújtottak gyertyát, tisztelegve elhunyt bányásztársaik emléke előtt.

Katus E. I. (Dunántúli Napló) Több százan gyűltek össze a komlói Városháztéren pénteken délelőtt (fotó: KEI) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!