Közélet

2012.08.01. 19:30

A gyerekek jelentős része már az interneten tölti a nyarat

Miközben a nyári szünet még javában tart, s a különböző táborok továbbra is népszerűek, azért egyre több szülő kénytelen általános iskolás gyermekét egyedül otthon hagyni.

F. Z. (Dunántúli Napló)

Az otthon maradás azonban ma már nem tévé előtt ülést jelent – sokkal gyakoribb, hogy a gyerek a számítógép, az internet előtt köt ki. Egy friss felmérés eredményei azt mutatják, hogy a fiatalok átlagosan kilencéves korukban kezdik el önállóan használni az internetet. További fejfájásra adhat okot, hogy szakértők szerint ez az életkor a következő években tovább csökkenhet, és 5-6 év táján stabilizálódhat.

A nemzetközi kutatás magyarországi eredményei azt mutatják, hogy a 9–16 éves gyerekek leggyakoribb online tevékenysége különböző videók nézése, emellett az iskolai feladatokhoz is gyakran az internetet hívják segítségül, és nagy szerepe van életükben a különféle közösségi oldalaknak is. A második legnépszerűbb csoportba az online játékok, illetve az e-mail küldés és fogadás került.

A kutatás adatai szerint minden második gyerek tölt le filmeket és zenéket, de több mint 40 százalékuk meg is oszt fotókat, zenéket és videókat másokkal. Híreket körülbelül minden harmadik gyerek olvas, webkamerát a gyerekek 23 százaléka használ. A 9–16 éves gyerekek 60 százaléka naponta internetezik, további 35 százalék hetente 1-2 alkalommal használja az internetet. Legtöbbet a fiúk, az idősebbek, illetve a Budapesten élők neteznek.

A gyerekek 10 százaléka számolt be negatív élményekről, melyek a böngészés során érték őket, legnagyobbrészt zaklatást említettek (72 százalék), ennél sokkal kisebb arányban találkoztak szexuális tartalmú képekkel, videókkal (30 százalék), de mindössze öt százalékuk mondta, hogy ezek az élmények felzaklatták.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!