Közélet

2012.08.12. 16:52

A zsírszegény élelmiszerek kitalálója

Az évszázad egyik gyógyszerszenzációja lehet az a készítmény, melynek kidolgozásában dr. Mózsik Gyula pécsi orvosprofesszor is aktív szerepet vállalt.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Mit tud ez a gyógyszerújdonság?

– Európai szabadalmunk van folyamatban egy fájdalomcsillapító és alvadásgátló gyógyszerkombinációra, mely több mint húszéves kísérletezés eredménye, és egyik fő komponense a csípőspaprikában található kapszaicin. A szabadalom legfőbb értéke, hogy nagy hatásfokkal kiküszöböli a nem szteroid készítmények gyomorbél-traktusra kifejtett káros mellékhatásait. Megvan már minden hazai és nemzetközi engedélyünk, ám még így is évek kellenek a végső sikerhez.

– Vannak viszont kész eredményei, melyek már ott találhatók csaknem minden háztartásban.

– Pályafutásom során tucatnyi szabadalmam született, s talán a legismertebb a zsírszegény vajkrém. Aztán a rozsdús termékeket említeném, és a zsírszegény húsipari készítményeket.

– Mennyit változott a magyar táplálkozáskultúra az elmúlt fél évszázadban?

– Egykor szegényebbek voltunk, kisebb volt a választék, de közelebb éltünk a természethez. Ma rengeteg a misztifikált, laboratóriumban gyártott termék, ami nem biztos, hogy jó. Másrészt úgy tartják, az állat eszik, az ember étkezik, a kultúrember táplálkozik. Mi pedig hiába tudjuk, hogy kultúremberként mit kellene fogyasztani, a kivitelezéshez nincs elég pénzünk.

– Írt egy önéletrajzi ihletésű könyvet három éve Záróra előtt címmel, mely lerántotta a leplet a magyar egészségügyről. Milyen a visszhangja a kötetnek napjainkban?

– Jó, miután én csak magamról és a velem kapcsolatos körülményekről készítettem tükörképet, mások okulására.

– Hogy él egy nyugdíjas orvosprofesszor?

– Törvény adta lehetőségei és korlátai szerint. A nyugdíjas esztendőket a tudományos írásra használom, 2003 óta több mint egy tucatnyi szakkönyvet írtam és szerkesztettem.

Debrecenből érkezett

DR. MÓZSIK GYULA 1938-ban született a Hajdú-Bihar megyei Dancsházán. Berettyóújfaluban érettségizett 1956-ban, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen summa cum laude diplomázott 1962-ben. Pécsre 1969-ben került, ahol 1989-ben egyetemi tanár lett, 2008-tól professor emeritus. Közben tíz évig az I. számú Belklinika igazgatója volt, s megalapította a pécsi Egészségügyi Főiskolát. Felesége dr. Vízi Ilona iskolaorvos, lányuk, Andrea, 41 éves.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!