Közélet

2012.08.31. 11:36

Felelőtlen emberi magatartás a Mecsekben

Az emberi nemtörődömség akár komoly tüzet idézhetett volna elő a Mecsekben.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Csütörtökön a reggeli órákban valaki, vagy valakik az általános tűzgyújtási tilalom ellenére tűzet gyújtottak az Éger-tető kilátójánál kialakított tűzrakó helyen. Távozáskor a még izzó, parázsló, enyhén lángoló fákat nem oltották el és a tűzrakó helyet magára hagyták. A pécsi tűzoltók szüntették meg az erdő veszélyeztetését.

Az érvényben lévő általános tűzgyújtási tilalom megtiltja a kijelölt tűzrakó helyeken is a tűzgyújtást. A tűzvédelmi előírásokat megszegőkre az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségek tűzvédelmi bírságot szabnak ki.

A megelőzésben fontos az erdőgazdálkodók jogkövető magatartása is. Jogszabály kötelezi őket az erdőbe vezető utak, ösvények, nyiladékok bejáratánál az általános tűzgyújtási tilalomra figyelmezető táblák kihelyezésére.
A fokozott tűzveszély és az erdő védelme érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét az általános tűzgyújtási tilalom figyelembevételére.

Az igazgatóság műveletirányító ügyeletére a nap folyamán további 8 segélyhívás (7 tűzeset és 1 műszaki mentés) érkezett, valamint egy korábbi tűzesetet utólagosan jelentettek be.
A tűzesetek a fenti esetet kivéve a száraz időjárással kapcsolatosan (avar, száraz fű, szénabála, erdei aljnövényzet) keletkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!