Közélet

2012.08.14. 19:19

Jogászképzés: jövőre végérvényesen kiszállna az állam?

A kiszivárgott elképzelések szerint egyetlen államilag finanszírozott hely sem maradna az egyetemeken.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Bár korábban sokan azt gondolták, hogy a jogászképzésnek a mélyütést már bevitte a kormány azzal, hogy az országos szinten idén százra csökkentette az államilag finanszírozott helyek számát, úgy fest, jövőre még ennél is borúsabb lesz a helyzet. Kiszivárgott hírek szerint ugyanis a Nemzeti Erőforrás Minisztérium olyan keretszámtervezetet dolgozott ki, amely alapján a jövőben csak önköltséges formában lehet jogot tanulni – a jelenlegi árak szerint félévente 150-350 ezer forintért. A minisztériumi előterjesztés több verziójában is az áll, hogy már jövőre lenulláznák a jogászképzés állami támogatását, ahogy 2014-ben és 2015-ben sem kapnának állami (teljes) ösztöndíjas helyeket az egyetemek állam- és jogtudományi karai.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jogászképzés: Pécsen már most se lesz állami hely az elsőévfolyamon
[/caption]

– Konkrétan nekünk ez önmagában nem megrázó hír, hiszen a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán a szeptemberben kezdődő tanévben egyetlen államilag támogatott elsős sem lesz, s nem is bíztunk abban, hogy talán majd jövőre, vagy azután igen – tudtuk meg dr. Berke Gyulától, a kar dékánjától.

----------------------------------------------------------------------------
Ön egyetért-e, hogy mindenhol fizetős legyen a jogászképzés? Szavazzon a középső hasábban!
----------------------------------------------------------------------------

– Ugyanakkor ez jól mutatja, hogy valóban áll az a kormányzati elképzelés, miszerint túlképzés van, nincs szükség annyi jogász végzettségű fiatalra, amennyi most végez az ország nyolc jogi karán. Ezt azonban semmilyen statisztika nem támasztja alá: a jogi képzettségüket túlnyomó része viszonylag könnyen talál magának állást. Sőt: egy felmérés szerint csak az államnak évente ezer új jogászra van szüksége.

Berke Gyula hozzáfűzte: az, hogy a jövőben a jogi karra jelentkező diákok mindegyikének fizetnie kell a képzésért, azt is jelenti, hogy a társadalmi mobilitás megáll – azaz csak olyanok lesznek jogászok, ügyvédek, bírók, akiknek a szülei megengedhetik maguknak ezt a kiadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!