Közélet

2012.08.03. 13:21

Kiállítók százai, Vágta-futam a Szentlőrinci Gazdanapokon

Soha ilyen gazdag programkínálattal nem rendezték még meg a Szentlőrinci Gazdanapokat, mint idén. Az agrárszakvásár középpontjában a lovas szakma áll.

Kaszás Endre

– Tudatos volt a választásunk, hiszen a ló, a lovaglás népszerűsége töretlenül nő, megkülönböztetett figyelmet kap a szakma és a hétköznapi emberek részéről is – mondta lapunk érdeklődésére Végh Gábor vásárigazgató.

Mindennek jegyében a lovas programot olyan rendkívüli attrakciók gazdagítják, mint díjugratóverseny, tenyészállat-bemutató, szabadidomítás, illetőleg a Monty-Roberts idomítási módszerek bemutatója. Ezek közül is kiemelkedik, hogy a szervezőknek köszönhetően a vásár zárónapján vasárnap a Nemzeti Vágta előfutamaként rendezik meg a Szentlőrinci Vágtát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A vásár középpontjában a lovas szakma áll: díjugratóverseny, tenyészállat-bemutató, szabadidomítás is lesz
[/caption]

A lovakon kívül más haszonállatok is a figyelem középpontjába kerülnek a gazdanapokon. Hagyományosan népszerű az őshonos hazai fajtákat bemutató önálló istáló, de idén külön szakmai nap keretében mutatkoznak be a hazai méhészek, sőt horvát és osztrák kollégáik is eljönnek ezúttal.


Alig fér el a vásártéren a négyszáz kiállító

Ahogy tavaly, úgy idén is gyakorlatilag befogadóképességének határait feszegeti a Szentlőrinci Gazdanapok, hiszen a vásáron ezúttal is közel négyszáz kiállító mutatkozik be a szakmai érdeklődőknek és a laikus látogatóknak. Az augusztus 10-én nyitó, háromnapos agrárszakvásáron a hagyományoknak megfelelően meghatározó hangsúlyt kap a mezőgazdasági gépkereskedelem, az agrárium két fő pilléreként a növénytermesztés és az állattenyésztés technológiája, eszköztára.

Nagy érdeklődés mellett rendezik a hagyományos agrárfórumot is. Mint Sigora Irma, a vásárt szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ igazgatója kiemelte, idén kiemelt figyelmet fordítanak a helyi termelők termékeinek (mézek, lekvárok, borok, sajtok) bemutatására, népszerűsítésére. Utóbbihoz kapcsolódóan mutatkoznak be az erdélyi kézműveskörök is a Szentlőrinci Gazdanapokon.


Színes kavalkád

A Szentlőrinci Gazdanapok a szakmai programjai mellett hagyományosan gazdag szabadidős, szórakoztató látványosságokban. Idén többek közt vadászkürtbemutató, a Zrínyi Vitézek vonulása, gyerekszínház, kóstolók, pónilovaglás, légvárak és játszóházak tarkítják a felhozatalt, de nem maradhat el a mindig látványos traktoros ügyességi verseny sem. A szervezők nem is titkolják, idén is szeretnék elérni a 23–25 ezer fős látogatottságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!