Közélet

2012.08.01. 19:00

Lélekszámcsökkenés: évente közel kétezer mínusz Baranyában

Folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben fogy Baranya lakossága. A lélekszámcsökkenés oka a természetes fogyás mellett egyre inkább az elvándorlás.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Az előzetes népszámlálási adatok szerint 2001 és 2011 között 19 ezerrel csökkent a megye lélekszáma, 17 ezer írható a természetes fogyás számlájára, míg kétezren elhagyták a megyét. Egy korábbi statisztika szerint 1600–1800 fővel csökken évente Baranya népessége.

A megfordíthatatlan folyamatot jól mutatják a legfrissebb idei adatok: a megyében 2012 első három hónapja során 808 újszülött jött a világra, miközben ugyanebben az időszakban összesen 1407-en haltak meg. Mindennek következtében a megye népessége csak idén január–márciusban 599 fővel fogyatkozott.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A lélekszámcsökkenés oka a természetes fogyás mellett egyre inkább az elvándorlás (fotó: AS)
[/caption]

Érdekes adalék, hogy utoljára az 1980-as években volt pozitív eredője Baranyában a születés-halálozási mutatóknak. A ’90-es évek második felében felgyorsuló fogyást egy új jelenség kialakulása kísérte. Évről évre növekszik azoknak a száma, akik elhagyják a megyét. Míg korábban az elvándorlás jellemzően a szomszédos megyékbe irányult (és onnan is jött vissza), addig a munkalehetőségek után elmozdulás fő iránya most a főváros, illetve Győr körzete.

-----------------------------------------------------------------
Ön hol szeretne élni? Szavazzon a középső hasábban!
-----------------------------------------------------------------

Az elmúlt években megnőtt azoknak a száma is, akik tartós külföldi tartózkodás miatt hagyták el a megyét.

 A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!