Közélet

2012.08.29. 17:00

Már Afrikában is használják a liftjeit

Munkájának köszönhetően bejárta már a fél világot, szerelt lifteket Ausztráliában és Afrikában is. Lendvai Péterrel patacsi házában beszélgettem – nem messze két szamarától és a hegyen épített gémeskútjától.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Hány országot jártál be felvonószerelőként?

– Hú, múltkor épp összeszámoltam, olyan negyven körül lehet. Egy pillanat, megnézem a térképen. (Piros pipa áll azon országok zászlója mellett, ahol már járt.) Negyvenhat!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lendvai Péter szakállát Afrikában sokan megfogták, megtapogatták
[/caption]

– Melyik volt a legegzotikusabb?

– Afrika! Azon belül Burundi. Ott mindig nevetnek az emberek. Nem ismerik a rohanást, a sárga csekket, a stresszet. Nincs áram, nincs közmű, s nincs azzal problémájuk, hogy be van-e fizetve valami vagy nincs.

– Milyen ajánlatokra mondtál nemet?

– Hívtak többek között Líbiába még a háború előtt, de a bagdadi reptérre pont a háború alatt is. Nemet mondtam, mert ilyen rizikós dolgokba nem megyek bele.

– Felvonószerelő vállalkozásod van külföldön. De tudom, hogy nem ez volt álmaid munkája.

– Nem bizony. Gyerekkorom óta kamionsofőr akartam lenni, de miután kipróbáltam, hamar kiábrándultam belőle. Elvesztette már a fílingjét.

– A szakálladdal a kamionosok között is nagy sikered lett volna.

– Talán igen. Visszatérve Afrikára: milyen érdekes, hogy itthon, ha elmegyek valaki mellett, sunyiban kiröhög, míg Afrikában tízből öt ember simán odajött hozzám, megfogta, megtapogatta a szakállamat, és a szemembe nevetett.

– Mindig is technikai beállítottságú voltál. Emlékszem, amikor a Pécsi-tónál rímeket faragtunk. Ez volt a tiéd: „Legyen a tét egy jó nagy alátét.”

– Így van, a barkácsolás, az ezermesterkedés mindig vonzott, bár a pontosság, a precizitás nem erősségem.

– Akkor kerülni fogom a lifjteid!

– Na, ott nem! A szakmámban magammal és másokkal szemben is maximalista vagyok.

Babysitter, birkapásztor

LENDVAI PÉTER 1973-ban született Pécsett, az 500-asban autószerelő szakon végzett. Volt busz- és kamionsofőr, babysitter Németországban és Angliában, sőt, birkapásztor Írországban. Felvonószerelő vállalkozását 2001-ben indította el. Nőtlen, de hangsúlyozza, hogy tartós kapcsolatban él. Hogy barátként kicsit segítsek neki, hozzáteszem: örök szerelmével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!