Közélet

2012.08.09. 14:22

Megújul az Állatkert és a Székesegyház is

Több mint kétmilliárd forint értékű turisztikai beruházás Pécsett.

forrás: Pécs MJV

Kiemelt turisztikai beruházásként támogatja a kormány a pécsi állatkert és környéke felújítását, valamint a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének turisztikai vonzerővé fejlesztését. Erről a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság szerdán döntött.

A pécsi állatkerthez kapcsolódó projekt a Misina természeti környezetének és értékeinek bemutatására, élményszerű felfedezésére tervez ökoturisztikai fejlesztéseket, melynek egyik eleme az állatkert, emellett a Misina becsatlakoztatása a kerékpáros turisztikai infrastruktúrába, mind az Orfű-Pécs kerékpárút, mind a Mecsextrém park irányába. A projektben kiemelt hangsúlyt kap a természet értékeinek újbóli felfedezése, amely a Mecsek turistaútjainak felújításával-bővítésével, erdei cross country kerékpárutak kialakításával, valamint az ország első hivatalos downhill pályájának kijelölésével válik minden korosztály számára vonzóvá.

Az összesen 1,2 milliárd Ft költségvetésű programban az állatkert megújítása három fő területen valósul meg: a környezetvédelmi hatóság előírásainak megfelelően kiépítésre kerül az a vízbázisvédelmi infrastruktúra, amely nélkül az állatkert 2015-től nem kaphat működési engedély (ezzel az intézkedéssel önmagában évi 70 ezer látogatót tud Pécs megtartani); a jelenlegi kifutók megújulnak és interaktívvá válnak a látogatói igények jobb kiszolgálása érdekében, valamint az állatkertben bemutatott fajok körét elsősorban őshonos, illetve a látogatókat jelentősen vonzó fajokkal bővülnek.

A projekt kiemelt célja egy olyan ökoturisztikai látogatóközpont kialakítása, amely egyrészt a Duna-Dráva Nemzeti Park, Mecsek TK és a Natura 2000 védelme alatt álló területek élővilágát, kincseit mutatja be, másrészt lehetőséget ad a környezeti-természeti nevelés-oktatás feltételeinek megteremtésére. A látogatóközpontból fognak indulni a projekt keretében megújításra kerülő erdei túraútvonalak, tematikus útvonalak, melyek a Mecsek hegység őshonos élővilágát élményszerűen mutatják be.

A komplex turisztikai termék kialakításához elengedhetetlen, hogy a Mecsek látnivalói „élményláncba” szerveződjenek, ezt a kerékpáros turisztikai infrastruktúra fejlesztésével lehet elérni. Ennek keretében kiépítésre kerül a Pécs-Orfű kerékpárúthoz a kapcsolat, sor kerül a Mecsextrém park „bekötésére”, valamint olyan innovatív erdei kerékpárutak kerülnek kialakításra, amelyek a dinamikusan növekvő számú cross-country kerékpáros turisták igényeit elégítik ki. A terület megközelíthetősége és kiszolgálása érdekében a szükséges parkolóhelyek létesítésére is sor kerül.

A Pécsi Egyházmegye közel másfél milliárd forintot nyert Pécs belvárosában található ingatlanjainak turisztikai irányú fejlesztésére. A 2013-ban induló beruházások eredményeképpen egy, a 21. századi kulturális és vallási turista igényeket kielégítő, több egymáshoz kapcsolódó projektelemet tartalmazó látogatóközpont jön létre. A kiemelt pályázaton elnyert összeg révén lehetőség nyílik egyebek mellett a Székesegyház, a Csontváry múzeum, a Püspöki Palota és a Dzsámi (Pécsi Belvárosi Templom) idegenforgalmi célt szolgáló megújítására. A jelentős támogatásnak köszönhetően olyan részei nyílhatnak meg a Pécsi Püspökségnek, melyek eddig a látogatók számára elérhetetlenek, teljesen ismeretlenek voltak. A pályázat lehetőséget nyújt Pécs belvárosában az egyházmegyei ingatlanok jelentős megújulására, valamint azok megfelelő célú üzemeltetésére.

A projektgazda Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 1 200 millió Ft illetve a Pécsi Egyházmegye 1 500 millió Ft európai uniós támogatás felhasználásával, 100%-os támogatás intenzitás mellett valósítja meg a projektet. A munkálatok várhatóan 2013. január elsején kezdődnek és 2014 decemberében fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!