Közélet

2012.08.06. 08:07

Pálinka: kevesebb lesz idén?

Kevesebb lehet a pálinka idén, már csak a nyár végi, őszi gyümölcsökben bíznak a főzdék.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A tavaszi gyümölcsök, így a kajszi, a cseresznye vagy a meggy elfagyott a húsvéti hidegben, emiatt várhatóan az alma, a szőlő és a körte lesz idén a „favorit”. A hiány ellenére a nevesebb főzdék mind a magas minőséget, mind pedig a választékot tartani akarják, ezért drágábban is hajlandóak alapanyagot vásárolni. Az árak a tavalyihoz képest másfélszeresek, legalábbis ami a kajszit és a szilvát illeti. A főzdék külföldről nem vehetnek gyümölcsöt, a jogszabályok szerint ugyanis az ezekből készült párlatokat nem lehet magyar termékként, pálinka megjelöléssel eladni.

Végh Jenő, a sásdi szeszfőzde tulajdonosa azonban úgy véli, idén is lesz annyi pálinka mint tavaly. – Ha nem terem elég gyümölcs otthon, a gazdák a szomszédoktól veszik meg a szükséges mennyiségű alapanyagot. Ha még így sem elég, szereznek máshonnan – mondja Vég Jenő. – Tapasztalataim szerint minden évben ugyanaz a mennyiség kerül a főzdékbe, plusz-mínusz tíz százalék. Azonban az időjárástól függetlenül egyre kevesebb a gyümölcs. Az a generáció, amelyik otthon maga nevelgette a fákat, kijárt mindennap a kertbe dolgozni, lassan kezd kihalni. Ugyan a mai fiatalokat is érdekli a pálinka, meg a pálinkafőzés, ők inkább már veszik az alapanyagot, és nem maguk termesztik a gyümölcsöt – teszi hozzá.

Az elmondottakat alátámasztani látszik a tény, hogy Kárászon idén második alkalommal rendeztek pálinkaversenyt – méghozzá több mint kétszer annyi résztvevővel mint tavaly. A versenyzők között sok volt a fiatal, többen arany minősítést kaptak a pálinkáikra, bár azt elismerték, az alapanyag nemcsak a saját kertjükből származik.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!