Közélet

2012.08.15. 10:44

Rákötnek, vagy fizetnek

Akár több százezer forintot is kell fizetniük azoknak, akiknek lehetőségük lenne rákötni a szennyvízhálózatra, de ezt mégsem teszik.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Idén tízszeresére emelkedett az úgynevezett talajterhelési díj, amit azoknak kell megfizetniük, akik nem kötnek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra. A díj mértéke településenként változó, akár évi több százezer forint is lehet. A rákötés 2013. július elsejéig kötelező, de a díjat addig is fizetni kell, kivéve, ha még idén elvégeztetik a rákötést a fogyasztók.

Az önkormányzatok és a szolgáltatók különféle kedvezményekkel igyekeznek segíteni, hiszen a csatornához való csatlakozás sem olcsó. Van, ahol részletfizetési kedvezményt kínálnak, van, ahol a halasztott fizetés lehetőségét, vagy a szolgáltató ad engedményt a művelet díjából. Azt, hogy pontosan hány háztartást érint a talajterhelési díj, nem tudni. Pécsett mintegy ötszázat, de a megyében ez a szám minden bizonnyal több ezer. Természetesen azokon a helyeken, ahol nincs kiépített hálózat, talajterhelési díjat sem kell fizetni.

Alig ötven helyen

MEGHÖKKENTŐ TÉNY, hogy – szakhatóság adatai szerint – a 301 baranyai település közül mindössze 49-en van szennyvízcsatorna. A megye lakosságának 65 százaléka él szennyvízközművel rendelkező területen, az ellátottság aránya a városokban 82,7, a falvakban 20 százalék. (Ezzel szemben mindenütt van vezetékes ivóvíz Baranya megyében.) A hiányos hálózat legfőbb magyarázata a megye aprófalvas jellege: a néhány száz lelket számláló falvaknak szinte esélyük sincs a csatorna megépítésére.

Hogyan számítják?

A TALAJTERHELÉSI díj összegét a díj alapja, az egységdíj, valamint a településre vonatkozó szorzó határozza meg. Az egységdíj 1200 forint. A díjfizetési alap a felhasznált víz mennyisége, ami csökkenthető egyebek mellett a szennyvíztárolóból elszállított, számlákkal igazolt mennyiséggel. A szorzót a vízbázis sérülékenysége alapján határozzák meg, ami változó mértékű: Dunaszekcsőn, Geresdlakon például ez 1,5, míg Pécsett 3, vagyis a megyeszékhelyen a talajterhelési díj köbméterenként 3600 forint.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!