Közélet

2012.08.14. 18:44

Természetes finn ízek felkent mestere

Pécs kiemelkedő szerepet tölt be a finn-magyar baráti kapcsolatok ápolásában. Lahti 66 éve testvérvárosa, és az ország első tiszteletbeli finn konzulja, Kator György is pécsi.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Hány finn él a régióban?

– Egyre nagyobb a számuk. Az egyik legismertebb pécsi lakos Pertti Rahko, a Nokia egykori vezetője, aki szőlőt vett a Makár-tetőn, tavasszal érkezik, nyárra hazamegy, ősszel pedig újra itt van szüretelni. Geresdlakon hasonlóképpen mind többen letelepülnek, már húsz finn családnak van a községben birtoka.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Jómagam 2004-ben lettem az első finn tiszteletbeli konzul Pécsett” (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Mitől ilyen erős a baranyai–finn kapcsolat?

– Egy hároméves forgásban zajló baráti csereprogramtól. Ennek keretében a nyáron tízen voltunk kint Lahtiban, ahol a finn–magyar társaság most ünnepelte hatvanéves fennállását. Másrészt Pécsnek volt az országban elsőként finn testvérvárosa, jómagam pedig az első finn tiszteletbeli konzul lettem 2004-ben. Azóta viszont már öt magyar városban is tevékenykedik tiszteletbeli finn konzul.

– Létezik a finnugor barátság?

– Olyannyira, hogy a szeptemberi siófoki konferenciánkra a finn köztársasági elnök is eljön. A finn parlament elnöke pedig ekkor Pécsre és Geresdlakra is ellátogat.

– Civilben fogadót működtet. Ugyancsak északi sajátosságokkal?

– Az egykori Milán vendéglő utcájában álló családi házunkat alakítottam át, ahol házias ételeket kínálunk, hagyományos, természetközeli finn ízekkel. Lazacot a tóból, gombát és gyümölcsöket az erdőből, rákot meg halat bőségesen. De a gasztronómia időeltolódásával mi sem tudunk lépést tartani. Mert Finnországban például most az epernek és a zöldborsónak, valamint az erdei bogyós gyümölcsöknek van szezonja.

– Mit csinál, amikor lazít?

– Ifjoncként a finn nemzeti sport, a tájfutás híve voltam, ma már inkább a sígyaloglás, a nordic walking köt le, és sokat teniszezem.

Start a Nádorból

KATOR GYÖRGY Pécsett született 1955-ben. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, közlekedésmérnöknek tanult, végül mégis a vendéglátóipart választotta. Beszél németül, angolul, és egy keveset finnül is. Tíz évig a Nádor szállóban dolgozott mint pincér, portás, recepciós, másfél évtizede saját fogadót nyitott. Felesége, Annamária jogász az adóhivatalnál, fiuk, András 17 éves, gimnazista.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!