Közélet

2012.08.07. 19:11

Több ezer gáz- és riasztópisztoly lehet a megyében

Egyetlen betörő sem lehet biztos abban, mit húz elő párnája alól a tulaj, ha rajtakapja: a megyében is egyre több gáz- és riasztópisztolyt értékesítenek.

M. B. (Dunántúli Napló)

Mivel nyilvántartás nincs, senki sem tudja pontosan, hány gáz- és riasztófegyver lehet Baranyában, becslések szerint több ezer, de még akár tízezernél is több „foroghat”. Évek óta kelendők az engedély nélkül beszerezhető fegyverek, mégis vannak időszakok, amikor nő irántuk a kereslet.

– A fegyverkezési kedv hullámszerűen változik, Bándy Kata tragikus halála után nőtt a forgalom, alig maradt pár eladásra váró darabunk – mondta lapunk érdeklődésére egy pécsi szaküzlet tulajdonosa. Hozzátette, minden korosztály képviselői vásárolnak engedély nélkül beszerezhető fegyvereket, fiatalok, közép- és időskorúak is.

----------------------------------------------------------------------
Ön vásárolna-e fegyvert önvédelmi célból? Szavazzon a középső hasábban!
----------------------------------------------------------------------

Erre bizonyság, hogy a napokban egy egyedül élő hetven éves pécsi asszony futamított meg a párnája alatt tartott riasztópisztolyával három betörőt.

A nagy port felvert, szomorú esetek mellett a fegyverkezés másik lehetséges magyarázata, hogy sokan hallottak az önvédelemhez való jog bővítéséről. A közeljövőben hatályba lépő új Büntető törvénykönyv szélesíti a jogos védelem lehetőségét, többek között nem írják elő az arányos védelem követelményét.

Lőfegyvereket viszont továbbra is csak engedéllyel szabad vásárolni.

Jó tudni: engedély nélkül, de csak otthon

A néhány tízezer forintért beszerezhető gáz- és riasztófegyverek engedély nélkül vásárolhatóak, ám közterületen csak hatósági engedély birtokában viselhetőek. Vagyis csak odahaza tartható engedély nélkül, így ahhoz is be kell szerezni az okmányt a rendőrségtől, hogy mondjuk magunkkal vigyük a telekre.

Az okmányt – ebből több mint ezret adtak ki baranyában az elmúlt években – gyakorlatilag bárki megkaphatja, aki betöltötte a tizennyolcadik életévét.

Azt viszont nem tudni, hány otthon tartott gáz- és riasztófegyver lehet a megyében, mivel ilyen nyilvántartás nincs, de a becslések szerint több ezer, nem kizárt, hogy akár tízezernél is több.

A gázfegyverek egyébként legfeljebb három méteren belül hatásosak, hatótávolságuk függ a kalibertől, a környezeti viszonyoktól, például a széljárástól is. A különböző gáztöltetek a szemet, az orrot, a nyálkahártyát, a légutakat ingerlő vegyi anyagot tartalmaznak, így egy lövés néhány percre cselekvőképtelenné teheti a célpontot.

A gázpisztolyok gázfelhőt lőnek ki, így a célzás ennél a fegyverfajtánál kevésbé fontos.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!