Közélet

2012.08.24. 08:42

Tovább tart a kánikula – és a riasztás is

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tiszti főorvos – közölte az ÁNTSZ a távirati irodával.

Ny. Sz. (Dunántúli Napló)

Azt írták: az előrejelzés szerint szombaton tetőzik a hőség, enyhülés csak vasárnaptól várható, de az ország délkeleti részében még aznap is 35–36 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ezért döntött úgy az országos tiszti főorvos, hogy a péntek éjfélig elrendelt, második fokozatú riasztást meghosszabbítja. A jövő hét közepén ugyan ismét erősödik a felmelegedés, de a legmagasabb hőmérséklet előreláthatólag már nem emelkedik 30 fok fölé, és a középhőmérséklet is 25 fok alatt alakul.

A Mecsek is csontszáraz, fokozott a tűzveszély

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország teljes területére a vidékfejlesztési miniszter augusztus 22-től visszavonásig. A Mecsek déli lejtőjének sajátos természeti adottságai miatt hatványozottabban jelentkezik a szárazság negatív hatása. A sekély termőréteg kiszáradt, az aljnövényzet teljesen elszáradt, a bokros-fás vegetáció is már száradófélben van, ezért fokozottan van jelen a tűzveszély, amely a parkerdő területeibe ékelődött lakóingatlanokat is veszélyezteti. Így nem csak a parkerdei berendezések és létesítmények, hanem a lakóövezeti ingatlanok is komoly veszélynek vannak kitéve, igen jelentős a vagyoni kockázat.

A Biokom Kft. közölte, a Malomvölgyi-parkerdőre szintén vonatkozik a tűzgyújtási tilalom, ennek területén vagy a közelében lévő ingatlanoknál is tilos a tűzgyújtás!

Azt kérik, aki a pécsi parkerdei területeken (Malomvölgyi- és Mecseki-parkerdő) vagy azok környékén füstöt illetve tüzet észlel, haladéktalanul értesítse a Pécsi Tűzoltóságot a 105-ös, és a Biokom Kft.-t mint erdőkezelőt a 80/200-590-es, ingyenesen hívható zöldszámon vagy a 72/502-100-as központi számon.

Címkék#BIOKOM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!