Közélet

2012.10.29. 19:22

A Kossuth-díjas Bencsik István tettyei szobráért 23 milliót fizetnek

Három részletben 23 millió forintot fizet ki a pécsi önkormányzat Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművésznek a Tettyén található, Isten ujját ábrázoló szobráért. Páva Zsolték azért vállalták a teljesítést, mert azt Toller László és Tasnádi Péter is megígérte a művésznek, szóban.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A Jókai téren található Ezredéves emlékkő Bencsik István kedvence a köztereken kihelyezett számos szobra közül, amúgy legnagyobb szabású művének a szigetvári Magyar millenniumi emlékművet tartja. Azért kérdeztük erről a 81 éves Kossuth-díjas szobrászművészt, mert hosszú idő után pénzt kap egy olyan szobráért, amely eddig kifizetetlenül árválkodott a Tettyén – ő a Dunántúli Naplónak azt mondta, nem is tudta, hogy megszületett a döntés, de nagyon örül neki.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Genezis nevet viselő háromtonnás ujjtorzó jelenleg a Tettyén látható, a romok előtti füves területen (fotó: Laufer L.)
[/caption]

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint jogos-e Bencsik 23 milliós igénye?
------------------------------------------------------------------------

A pécsi városvezetés ugyanis hajlandó három részletben, jövő év végéig 23 millió forintot fizetni a Genezis nevet viselő, lefelé mutató ujj-torzóért. Ami Isten ujját ábrázolja, és Bencsik Genezis-sorozata egyik darabja – ahogyan a Jókai téri alkotás is. A Teremtés-sorozat ötlete a Paksi Atomerőműben pattant ki a fejéből, ahová ihletet nyerni ment. Ott gondolt arra, hogy az atomenergia hasznosítása hasonlatos a teremtés folyamatához.

A Tettye-téren álló, háromtonnás szürkemárvány szobor megvásárlását Bencsik szerint először Toller László polgármester ígérte meg neki, de időt kért, mondván, a városnak nincs pénze az alkotásra.

A politikus tragikus balesete után Tasnádi Péterrel is hasonlóan járt, de Páva Zsolték vehetik meg tőle a szobrot. Merthogy, amikor Pávának elmondta, hogy járt, a jelenlegi vezető megígérte: betartja az előző polgármesterek szóbeli ígéretét.

Páva Zsolt szerint roppant kínos ügyről van szó, elsősorban Bencsik Istvánnal szemben méltatlan, hogy máig nem fizetett neki Pécs, ezért felbecsültették a szobrot, s a zsűri 23 millióra értékelte az alkotást.

Meixner nem emlékszik

A GENEZIST ideiglenesen állították ki a Tettyén, itt vette észre az EKF-címről döntő nemzetközi zsűri egyik tagja, s azt mondta, az ilyen szobrok miatt nyerhet Pécs, emlékszik Bencsik István. Ő ezt Meixner Andrástól tudta, aki azzal hívta fel, hogy ezek után kénytelenek megvenni a szobrot. Meixner tegnap közölte, nem emlékszik ilyen beszélgetésre, s állította: egyik polgármestertől sem kapott efféle megbízást. Nem zárta ki azonban, hogy a vezetők ígértek ilyet a művésznek. Sajnálta, hogy politikai ügyet kreáltak ebből, mert mindkét polgármester pártolta a művészeket, Bencsiket is.

Villány és mesteriskola

BENCSIK ISTVÁN Marcaliban született 1931-ben. A Budapesti Művészeti Gimnáziumban Somogyi József tanítványa volt. A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1957-ben végezte el, Mikus Sándor keze alatt. A pécsi felszabadulási emlékművet (Niké) alkotó, görög származású Makrisz Agamemnon asszisztense volt éveken át. A villányi Nemzetközi Szobrászati Alkotótelep egyik alapítója. Baranyában 1982 óta él, Pécs után immár Pécsváradon. A PTE rajztanszékének tanára, a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola egyik alapítója, a doktori program vezetője volt. Kossuth-díjat 1992-ben kapott.

A bizottság fizet

HOPPÁL PÉTERT, a kulturális bizottság elnökét bízta meg Páva Zsolt azzal, hogy rendezze az ügyet. Hoppál közölte: nem voltak könnyű helyzetben, amikor arról kellett dönteni, hogyan tudnak a bizottság keretéből elkülöníteni 23 milliót, hisz sokszor remek pécsi rendezvények támogatására nehéz akár csak néhány százezer forintot odaítélniük. Emiatt fizetnek részletekben, idén nyolcmilliót, a fennmaradó 15 milliót pedig jövőre, két alkalommal utalják el. Hozzátette, egy újabb csontváz esett ki a szekrényből a szocialista városvezetés idejéből, de a művész kérése jogos, emiatt fizetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!