Közélet

2012.10.18. 08:56

A multik és a helyi adók

Januártól új szabályok vonatoznak az építményadóra, s akkortól a Kossuth téren működik majd a járási hivatal.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A közgyűlési ülés még tart, az élő közvetítést azonban mára befejeztük. Köszönjük egész napos kitüntető figyelmüket! A fontosabb témákra visszatérünk.

16:45 - Magasház a Tisztelt Házban

Keresztes László Lóránt (LMP) a Magasház ügyében interpellált az ebédszünet után. A délutáni felszólalás lényege az volt, hogy szerinte hűtlen kezelést követ el a pécsi önkormányzat azzal, hogy a Magasház és a Megyeri téri mélygarázsok tervezett programjában a Megyeri téri területet mindenképpen meg kell vásárolnia, akkor is, ha az egész programból nem lesz semmi. Csizi Péter alpolgármester azt mondta a kérdésre 15 napon belül írásban válaszolnak. Keresztes felszólalása után lapunknak azt mondta, szerinte országosan is érdekes a pécsi ügy, emiatt az LMP a Parlamentben is kérdést intéz majd Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez.

Keresztes az iránt is érdeklődött, valóban létezik-e az a polgármesteri levél, amely arról szól, hogy 4,5 milliárd forinttal kevesebb a vártnál a város bevétele, ezért azonnali félmilliárdos kiadásmeg-/visszavonást rendelet el.

Maratoni napirendi lett a hitelesből

Habár az önkormányzati hitellel kapcsolatban egyelőre csak a pályázat kiírásáról döntöttek, a kölcsönügy maratoni napirendi vitát indított el, amely során amolyan "férfias játékokba" bonyolódtak a képviselők, a kinek van nagyobb bicepsze örökbecsű versengés mintájára. Mivel itt mégis inkább a hitelről volt szó, azt próbálták hosszú évekre visszamenően kideríteni a vitában, hogy ki, mikor, mekkora kölcsönt vett fel, és ki vette fel azt a legrosszabb feltételek mellett.

Ebben egyértelműen a fideszesek és a szocialisták kardoskodtak, akik úgy vélték, jól emlékeznek a másik fél bajos ügyeire. Amikor már az összes szocialistának elfogyott az időkerete, s
nem volt mód még tovább utazni az időben, a Jobbik is lapátolt egyet a kupacra, és az elmúltnyolcév, Expo Center és egyéb témák után a reptér-tematikát húzta elő a cilinderből. Csizi Péter ekkor rekesztette be a vitát, és következhetett a szavazás, amely után elfogadta a többség a pályázat kiírását.

A hitelt sem lesz könnyű fizetni, de mi lesz addig?

A folyószámla-hitelről gyakorlatilag ismét kiderült, amit sejtettünk, hogy annak tízmilliárdos keretösszege nagyjából le van hívva, év végéig azonban az OTP szeretne vissza abból másfél milliárdot. Hogy ezt hogyan szeretné (és tudja) majd visszafizetni a város decemberig, az egyelőre rejtély, mindenesetre - miután elviekben nem lehet már jövőre folyószámla-hitele az önkormányzatoknak - a 8,5 milliárdos összegre hosszú távú kölcsönt venne fel az önkrományzat, erről szól a pályázati kiírás. Annak a hitelnek a fejében négy éven át évi hárommilliárdot fizetne vissza az önkormányzat.

A Kádár kort idézik a járások

Jelentősen felgyorsult a közgyűlési szavazás. Már a járási hivataloknál tartanak, itt azonban egy kicsit még elidőznek. Kóbor József (LMP) a járási hivatalok kialakításával kapcsolatosan két megjegyzést tett. Az egyik, hogy a kormány a járások kialakításával a Kádár-kort idézi meg, a másik, hogy bár hangzatos ígéretekben azt a célt hirdette meg, hogy egyszerűsíti a közigazgatást, ám ezzel épp, hogy a fordítottját érik el.

Nagy Csaba alpolgármester szerint viszont a kormány filozófiája az, hogy a lehető legjobb és a lehető legközelebbi szolgáltatást kell nyújtania az államnak a polgárok részére.

12:50 - Egy óra a becsengetésig

Egy órás ebédszünetet rendelt el Csizi Péter alpolgármester,  helyi adókról szóló körülbelül egy órás vita után viszonylag hamar eljutottak a nyolcasig, közben csak arról volt nagyobb vita, hogy szükség van-e a Pécsi Fesztiválszervező Kft.-re, ha amúgy is van több városi cég, amely kulturális szervezéssel foglalkozik.

Ezt ismét az ellenzék vetette fel, a többség szerint azonban nagyon kell a fesztiválszervező, így az annak éléről önként távozó Merena Rudolf helyére Fodor József pécsi rádóst választották meg, aki amúgy szervezőként is sokat bizonyított már Pécsett.

11:16 - Mégsem a multik védelmében szóltak

Tóth Bertalan újra szót kért. Ők egy szóval nem mondták, hogy védeni akarják a multikat, vagy, hogy nem helyes, hogy többet fizessenek, csak épp a multik egy az egyben át fogják terhelni az adót a polgárokra. Szerinte elég csak ránézni a számlákra, és megláthatják, hogy minden terhet a multik áthárítottak, kikerültek.

Majd Kővárit tette helyre (vagy tett erre kísérletet, döntsék el), azzal, hogy nézze meg a város mostani pénzügyi-gazdasági helyzetét, és gondolkodjon el, mit beszél, mert a szocialisták 21 milliárdos hitellel, és nullás folyószámlahitellel adták át a várost három éve.

11.00 - Tóth Bertalan súlyos következtetéseket von le

A mai nap egyik legérdekesebb és legfontosabb napirendjéhez érkeztünk, amely a helyi adók szabályainak megváltoztatásáról szól. Tóth Bertalannál, az MSZP frakcióvezetőjénél a szó, s rögtön súlyos következtetéseket von le. Kis elemzésében a képviselő tudatja a közönséggel, miért is marad el jócskán az idén Pécsett várt iparűzési adó mértékétől a ténylegesen teljesült. A 7,1 milliárdos tervezethez képest alig több mint ötmilliárd a bevétel, ami a tavalyi ténylegestől is elmarad egymilliárddal. Az okát ennek Tóth egyértelműen a Fideszben látja, a vállalkozásokat sújtó kormányzati gazdaságpolitikára csak rátett egy lapáttal a pécsi városvezetés idén életbe léptetett adókoncepciója. Persze mindemellett válság is van.  

Pár szó még a multik védelmében

Tóth mindemellett a multikat védi, akik ugyebár nagy nemzetközi cégek, de mégis létrehoznak magyar cégeket, ahol magyar munkaerőt foglalkoztatnak.  Éppen ezért nem tetszik neki, hogy a pécsi városvezetés azzal veri a mellét, megtámogatva a pécsi adófizetők pénzéből fenntartott városi média híreivel, hogy itt a multikat jól megadóztatják.

El fognak innen húzni a nagy cégek

Schmuck Roland, a fiatal baloldali politikus, nem utolsósorban közgazdász, sem tudja nélkülözni az iparűzési adó bevételének elmaradását, nem lesz ez így jó. Majd ő is multizik, továbbvive frakcióvezetőjének gondolatmenetét. Beszéde lényege, hogy a multik majd jól el fognak menni, akik még itt vannak, mások meg majd nem jönnek.

Elmúlt nyolcév, elmúlt tízév...

Kővári János (ÖPE) szerint már-már cinikus, hogy a szocialisták aggódnak Pécsért, akik súlyos adóssággal adták át a várost 2009-ben, illetve 2010-ben, tíz év "rombolás" után. Az adóhivatal munkáját amiatt nem kell szerinte támadni, mert idén húszezer új adózót fogadtak be, és még tizenhatezer meglehet. A szocialisták nem is akarták megadóztatni a multikat, most viszont a tehetősebbeket megterhelik, és azok közül is csak a szolgáltató, kereskedelmi szolgáltatókat, amit az ÖPE javasolt.

Éppen ezért helyes az irány szerinte. A multik elvették a piacaikat a pécsi kis- és középvállalkozóknak, egyebek mellett a szocialisták segítségével.

Korábban írtuk: Negyvenegy rendes, és két zárt ülésen tárgyalandó napirendet tűzött ki mára a pécsi önkormányzat közgyűlése. Több apró, közgyűlési döntést igénylő, de a köz számára fontos témák mellett néhány igazán fontos, avagy sokak mindennapi életét érintő ügyek is előkerülnek majd.

Az egyik legfontosabb a helyi adókat érintő változtatások köre, amely elsősorban az építményadót érinti majd, s mint előre megírtuk, két fő változást hozhat jövőre: egyrészt a kisvállalkozók terheinek csökkenését, a multik többletadóztatása mellett, valamint az egyedülálló nyugdíjasokra vonatkozó szabályok módosulását. Ezzel a 62 év alattiak jobban, az idősebek rosszabbul járnak majd. 

Döntenek az önkormányzat kezelésében maradt nyolc olyan IMS-épületről is, amelyeket még nem újítottak fel, köztük több iskoláról. Ezeket jövőre sem újítják fel, de biztosítják a műszaki felügyeletet. 

Több olyan önkormányzati bérlakás értékesítéséről is döntenek, amelyek a határozatlan idejű szerződések miatt az önkormányzat számára forgalomképtelenné teszik ezeket az ingatlanokat, ráadásul olyan épületekben vannak, ahol a legtöbb lakó már saját tulajdonú otthonban él. Valamint újra nekifuthatnak az önkormányzati folyószámla-hitel ügyének, hiszen a kormány döntése szerint jövőre ilyen elvileg már nem lehet az önkormányzatoknak, miközben Pécs 10 és fél milliárdos keretet harcolt ki tavaly az OTP-nél.

Csodálkoznánk azon is, ha nem lenne hatalmas "csókosozás" a városházán, amit mostanság a pécsi MSZP tagjai előszeretettel vágnak a fideszesek fejéhez. Nem hinnénk, hogy a másik oldalon ne lenne kedv, ez kis visszacsókozosásra az elmúltnyolcév tematikán belül, míg a nevető kettek, a Jobbik és az LMP, akiknek eddig még nem nagyon lehettek csókosaik, bizonyára kihasználja a remek alkalmat a két nagy sárbatiprására. Az is kiderülhet mindeközben, hogy Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető milyen gyors és milyen jó ügyéd, hisz tegnap már egy elvi megbízást kapott a Fidesztől arra, hogy dolgozza ki a szocialisták által felemlegetett vendéglátós vállalkozó tartozásainak fejében történő gyermekétkeztetés kérdését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!