Közélet

2012.11.25. 13:29

Aki legyőzött már jó néhány rákos sejtet

Mekkora csoda a pécsi rákellenes szer? – ez a kérdés nagy vihart kavart a napokban az interneten. Erről is kérdeztük a feltaláló dr. Kulcsár Gyulát.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Az ember összeöntöget vegyi anyagokat, s egyszer csak rákellenes szer lesz belőle?

– Már hatodikos kisiskolásként is kutatónak készültem, és két dolog érdekelt mindig: az öregedés és a rák elleni küzdelem. Amikor aztán negyedszázada a tényleges kutatásokba belekezdtem, felfigyeltem rá, hogy az AIDS-eseknél a csökkenő immunvédelem ellenére sem alakul ki gyakrabban minden daganatos betegség, vagyis kell legyen a szervezetben másik tumor elleni védekezés is.

– Mit talált végül?

– Olyan vérben található többfunkciós molekulákat, amelyek megsokszorozzák a beteg sejtek pusztulását.

– Mennyire csodaszer a találmánya?

– Felerősíti a tumor elleni védelmet, de ez már létezik több mint tíz esztendeje. Ami újdonság, hogy a most kifejlesztett italpor csak kizárólag a hatóanyagokat tartalmazza, míg a tablettához adalékanyagok is kellenek. Az italpor tehát kisebb mennyiségben is jóval hatékonyabb.

– Miben segít ténylegesen a szer?

– Ha valaki szedi ezt a tablettát a szokásos kezelések mellett, akkor sokkal több ráksejtje pusztul el, másrészt kevésbé viselik meg a citosztatikumok mellékhatásai. Továbbá mindennél jobban megakadályozza a daganatok újra kialakulását.

– Mit kutat most?

– Főként azt a hatásmechanizmust, miként pusztítják el a molekuláink a rákos sejteket és már hatféle módot is találtunk.

– Az ember azt gondolná, hogy dúsgazdag emberként már csak síelni jár, meg Afrikába vadászni.

– A normál napon úgy néz ki, hogy reggeltől késő estig itt vagyok a pécsi kutatólaboratóriumunkban. Mert nagyon érdekes a munka, s napról napra jönnek az újabb eredmények. De azért hetente kétszer focizok is, járunk rendszeresen színházba és koncertekre, s két borklubnak is tagja vagyok.

Kémcsövek vonzásában

DR. KULCSÁR GYULA 1951-ben született Nagykanizsán. Ott is érettségizett, a vegyipari technikumban, majd a szegedi JATE-n végzett vegyész szakon 1979-ben. A POTE-n dolgozott 2005-ig biokémikusként, azóta pedig az Immunal Kft. tudományos igazgatója.

FELESÉGE NÉMET–OROSZ szakos tanár, lányuk 32 éves, kriminológus a PTE jogi karán, fiuk 24 éves, végzős az ELTE vegyész szakán.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!