Közélet

2012.11.08. 14:13

AZ MSZP szerint az energetikai és a környezetipar lehet a Dél-Dunántúl kitörési pontja a jövőben

Kihelyezett frakcióülést tartott csütörtökön a Magyar Szocialista Párt a Tolna megyei Simontornyán. Mesterházy Attila frakcióvezető, és vezető tolnai szocialista politikusok együttesen beszéltek arról, hogyan képzeli a párt a régió jövőjét. Szerintük tudatos, célzott ipartelepítésre van szükség, amelyhez a térség oktatási-képzési, illetve beszállítói szerkezetét is hozzá kell igazítani.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Kihelyezett frakcióülést tartott csütörtökön a Magyar Szocialista Párt a Tolna megyei Simontornyán. A tanácskozáson a szocialisták a párt országos foglalkoztatás-politikai programjával is foglalkoznak. Mint azt az ülés előtt tartott sajtótájékoztatón Mesterházy Attila pártelnök elmondta, amiatt is itt beszélnek a foglalkoztatás-politikáról, mert a munkanélküliség súlyos probléma a térségben. A Dél-Dunántúlon nagyon magas a munkanélküliség, ami főként a fiatalokat sújtja, éppen ezért jellemző az elvándorlás, az országos átlaghoz képest is, 10-15 százalékkal alacsonyabbak a fizetések, 25-ből 18 hátrányos helyzetű kistérség.

A párt a Kelet-Magyarország, a Nyugat-Magyarország és a Budapest Program után hirdette meg a Dél-Dunántúl Programot. AZ MSZP arra jutott ugyanis, hogy több regionális, úgymond területi alapú programra van szükség, mert más típusú problémák élnek az ország különböző térségeiben, amellett, hogy természetesen vannak átfedések. Éppen ezért ezt a régiós programot is a három megye szakértői készítették, nem Budapestről mondták meg, mi lenne jó a térségnek.

Mesterházy Attila kiemelte, hogy a program elkészítésekor nagyon fontos szempont volt, hogy az reális, megvalósítható elképzelés legyen. Ezért is kezdtek a majdan a gazdaság és az élet minden területét lefedő program kidolgozását a gazdasági programmal.

Elhangzott, hogy a Dél-Dunántúlon tudatos ipartelepítésre van szükség, mert az jól látszik, hogy pusztán a szolgáltatásokból, kultúrából és agráriumból itt nem lehet megélni. A tudatos ipartelepítésnek azonban szerintük nem sokféle, hanem egyféle ipartelepítésére kell koncentrálnia, mégpedig olyanra, amelynek a térségben már megvannak a hagyományai. A régióban ilyen a környezetipar, azaz a zöldgazdaság, és az energetikai ipar.

A Dél-Dunántúl Program egyelőre vitaindító szakmai anyag, amelynek részletes kidolgozása még hátravan, azt Pécsett tervezik majd bemutatni, de addig is számos helyen, a megyék minden városában, és kisebb településeken is fognak fórumokat tartani, igaz, ezeken nem csak erről lesz szó, hanem például a választási regisztrációról is. Nem titkolt cél tehát az sem, hogy mozgósítsák az MSZP szavazóbázisát is e fórumokon.

A politikusok azt mondták, tudják, hogy célzott ipartelepítéssel is nagyjából két év, amire egy-egy ilyen vállalkozás megvetheti a lábát az adott térségbe. Ez az idő azonban kell is arra, hogy az új szerkezethez illeszkedő oktatási-képzési programok elinduljanak, s a helyi vállalkozói, beszállítói szerkezet is illeszkedjék az ipartelepítéshez.

Fontos pontja az MSZP-programjának a szociális szövetkezetek kialakítása, amelyeknek bérköltségét uniós forrásokból teremtenék elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!