Közélet

2012.11.29. 19:12

Beszakadt utca: a talaj szerkezete lehet az egyik problémaforrás

A geológus azt állítja, hogy ezt a területet az építkezések kezdete előtt feltöltötték. Meg kell várni, hogy megálljon a mozgás.

F. Z. (Dunántúli Napló)

Továbbra is vizsgálódnak a szakemberek a pécsi Baranyavár utcában – ahogy arról a Dunántúli Naplóban már beszámoltunk, kedden reggel az utca elején az útburkolat beszakadt, kidőlt egy kerítés, több ház fala megrepedt, s egyelőre még nem tudni, mi volt ennek az oka, s nem utolsó sorban ki a felelős mindezért.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Katasztrofális állapotok a Baranyavár utcában (fotó: DN)
[/caption]

– Voltam a helyszínen, vizsgálódtam is. Három szerelőaknát néztem meg – tudtuk meg Kraft János geológustól. – Ez alapján megállapítható, hogy egy hatvan méter hosszúságú, húsz méter szélességű szakasz jelentett és jelent komoly veszélyt. Itt ugyanis egy antropogén, azaz, mondjuk így, ember által teremtett föld van, magyarul ezt a területet feltöltötték. Leegyszerűsítve azt mondhatom: mindent bedobáltak ide, amit csak találtak, majd erre kezdtek el építkezni.

Az ilyetén talajfeltöltés legnagyobb veszélye, hogy a törmeléklerakásból nem áll össze egy masszív, stabilnak mondható alap – a víz persze tömöríti az összetevőket, ám ez egyben azt is jelenti, hogy néhány köbméternyi anyag mozgásnak indulhat. Valószínűleg ez történt évtizedekkel ezelőtt a Baranyavár utcában is, ezért keletkezett egy üreg, amely végül az útburkolat beszakadásához vezetett.

– A Biokomhoz csak az a bejelentés érkezett, hogy áll a víz az úton, ennek azonban rengeteg oka lehet. Nyilván nem feladat ilyenkor, hogy az egész talajt végigvizsgálják, hogy nyomáspróbákat végezzenek mindenfelé – tette hozzá a geológus szakember. – S hogy mi a megoldás most? Először is meg kell várni, hogy megálljon a mozgás, utána pedig meg kell erősíteni az alapokat minden egyes háznál – árulta el a geológus szakember. – Csak így lehet megelőzni, hogy további bajok történjenek.
A kérdés persze ezek után, hogy az alapok megerősítését ki fogja fizetni. Mert hogy nem kevés pénzről van szó, az egészen biztos.

Vizsgálódott a Biokom

A Biokomnál időközben előkerült a Baranyavár utca lakóitól szeptemberben kapott levél, amelyben az olvasható, hogy víz áll az úttesten, nincs vízelvezetés, így féltik a házaikat a tócsák miatti károsodástól. A cég szakemberei akkor elvégezték a helyszínelést, majd tájékoztatták a levél íróját, hogy a problémát csak jelentősebb beruházással lehetne orvosolni – amely túlmutat az ő hatáskörükön.

– Szűkösek a lehetőségeink: üzemeltetőként tisztítunk árkokat, vízfolyásokat, de a csapadékcsatorna kiépítése nem üzemeltetői hatáskör – tudtuk meg a cég városüzemeltetési vezetőjétől, Simon Istvántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!