Közélet

2012.11.13. 12:02

Egyetemi vesztegetés: I. Gábor ártatlannak mondta magát

Hosszú idő után hétfőn a Győri Törvényszéken megtörte a hallgatást I. Gábor, a PTE volt gazdasági főigazgatója. Habár csak az elhíresült egyetemi VIP-bankkártya kérdésében vallott, a vesztegetési ügyben is ártatlannak mondta magát.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A két legfontosabb kérdés hamar, a tárgyalás elején eldőlt a Győri Törvényszéken a pécsi egyetemi vesztegetési ügy miatt indult büntetőperben. Dr. Bóka Tibor bíró nem kezdte elölről a tárgyalást, bár jogerős ítélet mondta ki, hogy az elsőrendű gyanúsított védőjét törvénytelenül zárta ki a perből. I. Gábor, a PTE volt gazdasági főigazgatója pedig kész volt vallomást tenni.

Igaz, leszögezte, csak az egyetemi VIP-bankkártya ügyében szólal meg, amely miatt másodszor helyezték előzetes letartóztatásba. A vesztegetési ügyről annyit mondott, hogy ártatlannak tartja magát, ahogy a bankkártyás vásárlásban is. Utóbbit azonban részletesen kifejtette, olyannyira, hogy várhatóan ma is lesz még erről szó a folytatódó perben.

Ha I. Gábor és védője, dr. Papp Géza nem döntenek úgy, hogy a vesztegetési ügyről is mondanak valamit, akkor a főügyben nem ismerhetjük meg a vádlott álláspontját, miután ő a nyomozati szakban sem beszélt.

A VIP-bankkártyás vallomásról dr. Papp Géza tájékoztatta lapunkat. Eszerint I. Gábor azzal védekezett, hogy ő úgy vásárolt az interneten az egyetemi kártyával műszaki cikkeket, hogy akkor még a PTE alkalmazottja volt. Nem tudta, hogy a kártyát már nem használhatja, arról őt nem értesítették, s le sem tiltották, vissza sem vonták tőle a kártyát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] I. Gábor vallomást tett. Felvételünk a tárgyalás első napján készült (fotó: MTI)
[/caption]

Házi őrizetben volt, műszaki cikkeit előtte lefoglalták, a távmunkához akart felszerelést vásárolni, de mindent a PTE nevében és az egyetem nevére vett, a maga címére kérve a szállítást.

Amikor szóltak neki, hogy erre nem volt jogosult, megkérdezte az egyetemet, igényt tartanak-e a megrendelt, és kifizetett 84 ezer forint értékű műszaki cikkre, s mivel nemleges választ kapott, a pénzt kifizette. Másnap őrizetbe vették.

Többről szól a vád

A vádirat szerint I. Gábor hárommilliónál is többet költött a PTE-VIP-kártyával informatikai eszközökre, ő azonban azzal védekezik, hogy mindösszesen 84 ezer forint értékű eszköz érkezett meg. Amúgy mintegy félmillió forintért vásárolt volna, egyebek mellett hordozható számítógépet, mobiltelefont, számítógépes programokat, de a nagy gépek nem jöttek meg. Sőt, azt állítja, hogy nem kapott internetes visszaigazolást több megrendelt termékről, ezért többször is leadta ugyanazt a rendelést, ez az oka szerinte, hogy az ügyészség többmilliós elkövetéssel vádolta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!