Közélet

2012.11.09. 10:52

Felsőoktatási rangsor: élen maradt az ELTE, ötödik a PTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezeti a HVG 2013-as felsőoktatási rangsorát, a főiskolai és egyetemi karok közül idén is a bölcsészettudományi és az orvosi centrumok érték el a legjobb eredményt.

forrás: Napi.hu

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem - az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján ezek a felsőoktatási intézmények állnak a HVG 2013-as rangsorának élén. Az ELTE bölcsészkara már hat éve vezeti az egyetemi-főiskolai karok összesített rangsorát.

Az intézményi rangsort az oktatók és a hallgatók teljesítménye alapján állították össze. Az idei adatok alapján a legjobb teljesítményű diákok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Budapesti Corvinus Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulnak, míg az oktatói kiválóság - a minősített oktatók száma és aránya - alapján a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezet.

Az idei sorrend

Egyetem

Helyezés

Intézmény

Hallgatók kiválósága

Oktatók kiválósága

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

3.

5.

2.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)

9.

2.

3.

Károli Gáspár Református Egyetem (KRE)

11.

2.

4.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

2.

12.

5.

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

10.

5.

5.

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

5.

10.

7.

Debreceni Egyetem (DE)

6.

12.

8.

Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME)

20.

1.

9.

Semmelweis Egyetem (SE)

4.

18.

10.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME)

13.

10.Forrás: Eduline.hu

Az összesített kari rangsor első két helyét az ELTE bölcsészettudományi és természettudományi kara szerezte meg, a harmadik legjobb minősítést - megőrizve 2012-es eredményét - a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara kapta, megelőzve ezzel a Szegedi Tudományegyetem orvosi karát, amely a negyedik helyen végzett. Az ötödik a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkara, a hatodik pedig az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara: utóbbi két helyet javított tavalyi eredményén. A tíz legjobb közé került a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, valamint a Debreceni Egyetem bölcsész- és orvosi kara is.

A HVG 2013-as felsőoktatási rangsorát az idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. adatainak felhasználásával a Tudástárs Kft., a Felvi-rangsorok módszertani alapjául szolgáló UnivPress rangsorok gondozója készítette. Tíz képzésterületre, illetve több mint negyven szakra készültek rangsorok, amelyek alapja - az összesített intézményi és kari listához hasonlóan - a minősített oktatók száma és aránya, a hallgatók tanulmányiverseny-eredményei, jelentkezés- és pontszámadatai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!