Közélet

2012.11.05. 07:34

Harmonika klasszikus koncerten és ősbemutató

Európai ősbemutatóra készül csütörtökön 19 órakor a Kodály Központ, és az előadáson a mű alkotója, az Egyesült Államok egyik legismertebb zeneszerzője, Primous Fountain személyesen is jelen lesz.

M. B. E. (Dunántúli Napló)

Igazi nemzetközi hangversenyre kell készülni, mert a Pannon Filharmonikusokat most a horvát Miran Vaupotics vezényli, aki egyébként neves ukrán és moszkvai zenekarok dirigense is. Vaupolics emellett jó barátságban van a chicagói származású Fountainnal, II. szimfóniájának világpremierjét ugyancsak ő vezényelte. Horvát a közreműködő zeneművész is, Rade Mijatovics, aki a klasszikus zenében szokatlan hangszeren, tangóharmonikán, azaz bajánon ad elő szólót – míg a darabot, a B-dúr harmonikaversenyt az ukrán Csajkin írta.

Az amerikai és az ukrán zeneszerző mellett elhangzik továbbá a híres orosz komponistától, Csajkovszkíjtól is a Rómeó és Júlia nyitányfantázia a pécsi zenekar előadásában. Szóval Moszkvától Pécsen át Chicagóig utazhatunk, zenében és időben is átfog a koncert jó másfélszáz esztendőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!