Közélet

2012.11.20. 12:38

Koripálya a Zsolnay-negyedben

Ha a Széchenyi téren nem is szánkózhatunk, a Zsolnay-negyedben lehet majd korcsolyázni a téli időszakban, mert különleges „műjégpályát” építenek a Pirogránit udvaron, ami január-februárban várja a téli sport szerelmeseit.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A hatalmas gyárkéményt körbeölelő 397 négyzetméteres szögletes területen lehet majd a köröket tenni, s egyszerre legfeljebb 100-110 ember lehet a palánkok között. A pálya nem jégből készül, hanem puzzle-szerűen összerakott pár négyzetméteres speciális műanyag lapokból.

Az illesztések tökéletesen biztonságosak, akár hátrafelé is lehet haladni rajta, méghozzá hagyományos korcsolyával is. Hogy a felület jobban csússzon, filmvastagságban glicerines permetet szórnak rá, és a megoldás sajátossága, hogy minél többen használják a felületet, annál jobban csúszik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Már nem kell sokáig várni, és korcsolyával lehet menni a negyedbe (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A korcsolya élessége viszont igen fontos tényező, ezért a helyszínen állandó élezőműhelyt rendeznek be. Mint megtudtuk, ez a fajta pályát az amerikai jéghokisok használják leggyakrabban, tornatermekben felszerelve így készülnek a nagy meccsekre. Találkozhattunk azonban már hazánkban is ezzel a technikai összeállítással, bevásárló központok mellett, strandok közelében, szállodák udvarán nyári időszakban is lehet így korizni.

A Zsolnay-negyedben felállított pálya bérlése, felszerelése több millió forintos költségű, a belépők viszont várhatóan a műjégpálya áraival azonos értékben lesznek kialakítva. Az is kiderült hogy két turnusban lehet majd bejutni a Zsolnay-negyedbe korcsolyázni, egy délutáni és egy esti időszakban. A délelőttönként ugyanis a környékbeli iskolák hátrányos helyzetű diákjait tanítják itt korcsolyázni.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön jó ötletnek tartja a koripályát a Zsolnay-negyedben?
------------------------------------------------------------------------

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő vezetője azt is közölte: ebben az évben 350 ezer ember nézett meg 1230 programot a ZSÖK intézményekben: a Zsolnay-negyedben, a Kodály Központban (mindkét helyen 20-20 ezerrel meghaladták már az éves uniós nézőszámelvárásokat), a Cella Septichorában, valamint a Művészetek és Irodalom Házában. A közönség háromnegyede jegyet vett a rendezvényekre – a többiek sem elsősorban tiszteletjeggyel érkeztek, hanem sok volt az ingyenes program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!