Közélet

2012.11.16. 16:53

Már érzik az orvoshiányt

Az orvoselvándorlás mértéke lassan a napi szintű munkát is ellehetetleníti – s ennek a betegek isszák meg a levét.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Bár arról még nem záporoznak a hírek, hogy a betegek reménytelenül üldögélnének a váróteremben, várva egy orvosra, aki azonban már messze jár, s mondjuk Londonban kezelné a pácienseket, de könnyen lehet, hogy előbb-utóbb ezzel is szembesülnünk kell. Bár a baranyai orvoselvándorlásról pontos adatok nincsenek, az egyértelmű, hogy itt is ugyanolyan a helyzet, mint az országban mindenhol: folyik a pengeélen-táncolás.

– Mind a tanításban, mind a gyógyításban érződik már, hogy nehézségekkel küszködünk – mondta el lapunknak dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának dékánja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A napi munkában egyelőre nincsenek fennakadások a pécsi klinikákon
[/caption] 

– Meglehet, hogy ez napi szinten még nem érződik annyira húsba vágóan, de felesleges lenne tagadni, hogy munkatársaink jelentős része már a határokon túl keresi a boldogulását. Persze ennek korábban is voltak „hagyományai”, ám közel sem olyan mértékben, mint mostanában.

Az orvoskar dékánja lapunk kérdésére elmondta: beszédes tény számukra, hogy azok a helyek, amelyekért korábban sorban álltak a tapasztalt orvosok, vagy éppen a frissen végzettek, most gyakorlatilag betöltetlenek: senki nem választja ugyanis azt a bizonytalanságot, amely jellemzi a jelenlegi helyzetet.

– Nyilvánvaló, hogy a legtöbben a pénz miatt mennek el, de legalább ilyen fontos, hogy a szakmánk nem érzi azt a nyugalmat, amelyre építeni, karriert tervezni lehetne – tette hozzá Miseta Attila. – Ötletszerű átalakítások, légből kapott megvonások vannak, amelyek egyik napról a másikra teszik követhetetlenné, kiszámíthatatlanná a helyzetet.

Egy hónap London, és másfélmillió a számlán

Lapunknak egy, a neve elhallgatását kérő orvos érdekes történettel állt elő: elmondása szerint ő megmarad pécsi gyógyítónak – mindössze decemberben, a szabadsága rovására költözik ki Londonba. Nagy-Britanniában ugyanis – érthető okokból – a helyi orvosok az ünnepeket inkább a családjuk körében töltenék, s ilyenkor lehetőség szerint nem vállalnak ügyeletet. A Dunántúli Naplónak nyilatkozó doktor tehát beugró lesz, dolgozik karácsonykor, szilveszterkor is. Igaz, a beugrást jól megfizetik: elmondása szerint másfél-kétmillió forinttal több lesz a számláján, amikor január első napjaiban hazatér.

– Nem tudom, hogy ez tendencia-e, de nyilván vannak ilyen esetek – mondta el felvetésünkre Miseta Attila. – Ugyanakkor ennek ellenkezője is igaz, azaz előfordul, hogy egy-egy orvos mondjuk tíz év London után hazatér, és újra itt kezd el dolgozni. S hogy Magyarországon belül van-e elvándorlás? Nem jellemző, legfeljebb fogászok mennek Sopronba, osztrák betegeket kezelni. Ezen felül azonban másról nem igen tudok.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!