Közélet

2012.11.08. 15:44

Még senki nem tudja, hogy lesz-e majd zárolás

Bár konkrétumok nincsenek, előfordulhat, hogy százmilliókat veszít a pécsi intézmény.

Fülöp Z. (Dunántúli Napló)

Bár konkrétumok még nem szivárogtak ki, szinte biztosra vehető, hogy újabb zárolás vár a Pécsi Tudományegyetemre. A kormányzat intézkedései kapcsán egyelőre pénzösszegek nem hangzottak el, ám könnyen elképzelhető, hogy a pécsi intézmény esetében is százmilliós nagyságrendről beszélhetünk.

– A Pécsi Tudományegyetem hivatalosan nem kapott sem tájékoztatást, sem értesítést egy esetleges zárolásról – tudtuk meg Krutki Józsefné gazdasági főigazgatótól. – Ennek fényében egyelőre nem tudjuk, hogy az intézményünket egyáltalán érinti-e, s azt sem, hogy mennyiben. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy bármiféle zárolás nagyon súlyosan érintené a gazdálkodásunkat, amely amúgy sem egyszerű, hiszen csökkentek a keretszámok, a hallgatók létszáma, ez pedig alapvetően meghatározza a normatív támogatás nagyságrendjét is.

A gazdasági főigazgató hozzátette: az egyetem működése jelenleg stabil, ám ez nem kevés áldozatvállalással jár. Véleménye szerint a gazdálkodás eredményességének fokmérője a likviditási helyzet alakulása – jelenleg azonban számos olyan tényező befolyásolja a PTE likviditását, amelyekre saját hatáskörben nincs ráhatása, vagyis belső átrendeződéssel, racionalizálással nem tud megoldani. Egy lehetséges zárolás pedig jelentősen megnövelné a likviditási kockázatot.

Tavaly decemberben végül segített az állam

MAGA A zárolás híre nem biztos, hogy elkerekedő szemeket eredményezett a Pécsi Tudományegyetemen – az elmúlt években ugyanis rendre hasonlókkal szembesült az intézmény. 2011-ben például a kormány összesen 13 milliárd forintot zárolt az egyetemektől és főiskoláktól – a pécsiek másfélmilliárdtól estek el. A likviditási helyzet aztán az év végén – köszönhetően az adósságkonszolidációs támogatásnak – valamelyest javult, s most jónak mondható.

– TEKINTETTEL az állami költségvetés helyzetére, kevés a reális esélye annak, hogy idén is hasonló nagyságrendű támogatást kapnánk – tette hozzá Krutki Józsefné. – Ugyanakkor bízunk abban, hogy az Országos Egészségpénztár év végi kasszaelszámolása során kisebb kiegészítő támogatásban részesít minket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!