Közélet

2012.11.06. 10:53

Mégis lehetnek virágok a lépcsőházakban

Talán a lakosság irányából érkező nyomás is közrejátszott abban, hogy enyhítettek a tűzvédelmi szabályzaton. Igaz, csak mértékkel.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Egy kormányrendelet értelmében idén január elejétől a tűzoltóságnak kötelezően bírságot kell kiszabnia, ha egy társasházban a menekülési útvonalra pakolnak a lakók. Virágállványokat, bútorokat, babakocsit vagy bármilyen egyéb tárgyat ugyanis csak a tűzoltóság engedélyével lehet a társasházak folyosóin tárolni.

A büntetéstől félve – amely 30–100 ezer forint is lehet – a családok mindent eltüntettek a lépcsőházakból. Igaz, a szigorú előírásokkal nem mindenki értett egyet, és ennek sokan hangot is adtak. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló belügyminiszteri rendelet módosítása most nekik kedvezhet, hiszen november 13-tól változnak egyes, a lakosságot érintő előírások. Az új, engedékenyebb szabályzatban már az szerepel, hogy a lakóépületek közlekedőin, lépcsőházak pihenőin elhelyezhetők növények, amennyiben a menekülési útvonalat nem szűkítik le.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sok pécsi lépcsőházban van (illetve volt) egy kis zöld sziget
[/caption]

Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunk kérdésére elmondta, az alapvető elképzelések nem változtak, azaz a jövőben is az lesz a fontos, hogy a menekülési útvonalak „tiszták” maradjanak. A szakértők által korábban meghatározott keresztmetszetek továbbra is mérvadók, tehát annyi szabad helyet kell hagyni, hogy tűz esetén például a ház lakói akadálytalanul el tudják hagyni az épületet.

Több száz ellenőrzést végeztek már Baranyában

Nyáron, pár hét leforgása alatt 264 ellenőrzést tartottak a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi szervei, amelyek 192 esetben adtak ki hatósági felhívást a hibák, hiányosságok megszüntetésére, és mindössze nyolc esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot a menekülési útvonalak leszűkítése, valamint szabálytalan tárolás miatt. A leggyakrabban előforduló hiba az volt, hogy az épületek villamos- és villámvédelmi felülvizsgálatáról készült minősítő iratban szereplő problémák javítása nem történt meg.

Összességében azonban a statisztikai adatok és a gyakorlati tapasztalatok a társasházak tűzvédelmi helyzetének javuló tendenciáját mutatták, közölték a szakemberek. Fischer András, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági osztályvezetője elmondta, a lakosság és a társasházkezelők túlnyomórészt megtették a megfelelő intézkedéseket, a hibákat már az ellenőrzések megindulása előtt felmérték és megszüntették.

A megyeszékhelyen egyébként több mint 2200 társasház van, amelyeket eddig is ellenőrzött a hatóság, ám a jövőben fokozott figyelmet fordítanak erre a területre.

Ami tilos marad

A közlekedőkön nem lehetnek tárolásra szolgáló tárgyak (például szekrény), ha a tárolt anyag, tárgy tűz keletkezését idézheti elő (így működő hűtőszekrény, fagyasztó). Olyan dolgok sem, amelyek nehezítik a tűzvédelmi berendezések, kezelőszerkezetek, közműelzáró szerelvények észlelését, megközelítését, használatát, működését, vagy nagymértékben hozzájárulnak a tűz, illetve a füst terjedéséhez, a füstfejlődéshez.

Szintén tilos minden, aminek az esetleges eldőlése, elmozdulása akadályozná a kiürítést, a tűzoltók beavatkozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!