Közélet

2012.11.09. 16:21

Négyből egyszer a rák az ok

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint a dél-dunántúli régióban az elmúlt húsz évben jelentősen megnőtt a daganatos betegségekben elhunytak száma.

Fülöp Zoltán

A KSH elemzése szerint a Dél-Dunántúlon százezer lakosra 1990-ben 286, 2011-ben már 356 daganatos halálozás jutott, amely mintegy 25 százalékos emelkedést jelent (országos átlagban 11 százalékos növekedés történt). A 2011. évi adatok szerint a daganatos halálozások aránya a Dél-Dunántúlon volt a legmagasabb.

– Hogy felelősségteljesen nyilatkozhassunk az okokról, árnyaltabb adatelemzésre lenne szükség, például a betegforgalomról, a betegségcsoportok számának változásáról, a szűréseken megjelentek arányáról – mondta el dr. Mangel László, a Pécsi Onkoterápiás Intézet igazgatója.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a statisztikák szerint is immár évek óta az egyik legjobb képzési hely az országban
[/caption]

– Ugyanakkor vannak olyan szempontok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Az elmúlt két évtizedben rengeteget fejlődtek a vizsgálati módszerek, így több daganatos kórképet ismerünk fel, és az átlagéletkor emelkedése is a rákos megbetegedések számának növekedését hozza magával.

Mangel László hozzátette: a tüdőrákos betegek száma Baranyában az egyik legmagasabb. A kiváltó okok között első helyen a dohányzás áll – de a háttérben számtalan egyéb faktor, például a bányaipar, vagy éppen az uránbányászat okozta egyéb föld alatti munka is szerepelhet.

A tüdőrák magas arányszáma pedig – mivel a mai napig nehezen orvosolható – megjelenik a szomorú statisztikai adatokban is. Éppen ezért fontos a szűrés, a betegtájékoztatás, s az időben megkezdett, megfelelő módon történő kezelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!