Közélet

2012.11.13. 18:27

PTE: 720 milliót zárolt a kormányzat, megtakarít az egyetem

Nem gondolkodunk elbocsátásokban, mondta el lapunknak Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora annak kapcsán, hogy a kormányzat összesen 720 millió forintot zárolt.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Korábban is szivárogtak ki információk a zárolásról, egyesek 600, mások 800 milliót tippeltek. Lapunk kérésére dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár kedden pontos összeget is mondott, eszerint „a Pécsi Tudományegyetemet is érinti a költségvetési zárolás, 720 millió 200 ezer forint értékben.”

– Mi is megkaptuk a hivatalos értesítést, így immáron bizonyos, hogy ekkora összeget zárolnak – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. – A célunk most az, hogy elérjük: a zárolás valóban zárolás legyen, ne pedig elvonás, azaz ezekhez a forintokhoz, vagy legalábbis jelentős részükhöz előbb-utóbb hozzájuthassunk. Ugyanakkor nincsenek illúzióink: a pénz egy részéhez valószínűleg már nem fogunk hozzájutni. Nem mindegy azonban, mekkora ez a rész.

Mindezek mellett nyilvánvaló, hogy a döntés miatt már most is intézkedéseket kell foganatosítani – a kérdés az, hogy milyeneket.
– Nem gondolkodunk elbocsátásokban, leépítésekben – tudtuk meg az egyetem rektorától. – A szokásos módon kezdünk: így például a nyugdíjba vonuló kollégák helyére nem veszünk fel senkit, illetve feladatokat vonunk össze. Úgyhogy már most is megy a sakkozás, próbáljuk kis részletekből kigazdálkodni a végösszeget.

Kérdésünkre, miszerint mi lesz akkor, ha a legnegatívabb forgatókönyv valósul meg, azaz a zárolás teljes mértékben elvonás lesz, a pécsi intézmény vezetője elmondta: erre is vannak terveik, ám véleménye szerint jelen gazdasági helyzetben az komoly működési zavarokhoz vezetne az egyetemen.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bódis József rektor szerint nem gondolkodnak feltétlenül leépítésben, illetve elbocsátásokban (fotó: Laufer László)
[/caption]

------------------------------------------------------------------------
Ön tart attól, hogy az egyetemi elvonás/zárolás miatt elbocsátások lesznek? Szavazzon a középső hasábban!
------------------------------------------------------------------------

Nagyon jó Pécsett a minősített oktatók aránya

Ahogy arról már beszámoltunk, a pécsi lett a legjobb vidéki egyetem a HVG hetilap rangsorában. A PTE az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem mögött az ötödik helyet szerezte meg – maga mögé szorítva a közvetlen riválisokat, a Szegedi Tudományegyetemet és a Debreceni Egyetemet.

– Ez elsősorban annak köszönhető, hogy immár az itt tanítók hetvenkét százaléka minősített oktató – mondta Bódis József rektor. – Ezzel az aránnyal elsők vagyunk az országban, ami szép teljesítmény, de még ezen is szeretnénk javítani. Az egyetemünkön összesen húsz doktori iskola működik, a helyezésünk az ő munkájuknak is köszönhető. A kormányzati zárolás szempontjából amúgy ennek nincs relevanciája: a felsősoktatási intézmények mindegyikét érinti ugyanis a döntés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!