Közélet

2012.11.02. 10:42

Robot operálhat Pécsett

Új lehetőségeket nyithat az a technológia, amelyet Pécsett is használnának majd a közeljövőben.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Amit eddig legfeljebb csak tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk, az hamarosan valósággá válhat Pécsett: több operációt is robotkarok segítségével végezhetnek.

– Elsősorban az urológia, a fül-orr-gégészet és a nőgyógyászat azok a szakmák, amelyekben használni tudnánk ezeket a segítőeszközöket – mondta el lapunknak Gerlinger Imre, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika vezetője. – A közelmúltban rendezett kongresszusunkon újabb ismeretekkel gazdagodtunk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ilyen robottal műtetének Pécsett. A készülék 300 millióba kerül, csak pályázat segítségével tudnák megvenni
[/caption]

Romániában jelenleg nyolc ilyen robot működik, Magyarországon viszont még egy sem. Amennyiben a pécsi klinikumban üzembe helyzenének egyet, az hazánkban egyedülálló lenne.

– A készülék 300 millió forint, úgyhogy csak pályázati segítséggel tudnánk megvenni – árulta el Gerlinger Imre. – A helyzetünket könnyíti, hogy a hamburgi Robotsebészeti Részleget az a Lőrincz Balázs vezeti, aki éveken keresztül itt Pécsett volt rezidens, és azóta is napi kapcsolatban vagyunk vele.

A robotműtétek sajátosan zajlanak: az operáló nem egy szobában van a beteggel – az orvos egy másik teremből mozgatja a karokat.

– A szakmánkban hihetetlen a fejlődés – tette hozzá Gerlinger Imre. – A fülészeti implantológiának köszönhetően a süketség mint probléma gyakorlatilag megszűnt, s a gégeeltávolító műtétek rehabilitációjában is az élen járunk.

Kongresszus friss kutatási eredményekkel

Amagyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesületének 42. Nemzeti Kongresszusát a közelmúltban rendezték meg Pécsett. A kongresszus vezető témái a fül-orr-gégészetben alkalmazott innovációs módszerek voltak.

 A három nap során összesen száz előadás hangzott el, harmincegy kiállító cég képviseltette magát, de poszterszekciónak, instrukciós kurzusnak, plenáris üléseknek is helyet adott a rendezvény, amelyen hangsúlyosan kerültek elő az implantációs módszerek, a gégeeltávolítás utáni korszerű rehabilitációs lehetőségek és a robotsebészet legújabb eredményei is. A kongresszuson a vezető szakemberek a legfrissebb kutatási eredményeket is ismertették egymással.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!