Közélet

2012.11.28. 18:40

Teljesen átalakított szabályok szerint szavazhatunk 2014-től

Csak azok adhatják le a szavazatukat, akik regisztráltak: ezt 2013 szeptemberétől az internetes ügyfélkaput használva, vagy a jegyzőnél tehetjük meg.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a választási eljárásról szóló törvényt, amely szerint teljesen új szabályok alapján zajlanak majd 2014-től a voksolások. Az már korábban eldőlt, hogy a jövőben 199 képviselőt választhatnak a szavazópolgárok, 106-ot egyéni választókerületből, a fennmaradó helyeket pedig országos listákról töltik be. Utóbbiakra szavazhatnak a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok, így az elcsatolt területeken élők is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csak azok adhatják le a szavazatukat, akik regisztráltak (fotó: DN)
[/caption]

Megyei listák nem lesznek. A képviselők számának csökkentése a választókerületek számának csökkenésével is jár, Baranyában az eddigi hét választókerülettel szemben négy marad. A voksolás egyfordulós lesz, nincs részvételi küszöb, az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon 2014-től csak azok vehetnek részt, akik előzetesen kérik felvételüket a választói névjegyzékbe. A feliratkozás a következő ciklus összes választására érvényes lesz. A Magyarországon élők az internetes ügyfélkapun, illetve munkanapokon a jegyzőknél személyesen kezdeményezhetik felvételüket a névjegyzékbe, a mozgáskorlátozottak és az elítéltek kérhetik, hogy a települési jegyző keresse fel őket.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön mit gondol a szavazáshoz szükséges előzetes regisztrációról?
------------------------------------------------------------------------

A választásokat vasárnap kell megtartani, időpontjuk nem eshet ünnep- vagy munkaszüneti napra. Szavazni, ahogy eddig, reggel 6 órától 19 óráig lehet. Az este hétkor sorban állók még leadhatják voksukat. A jövőben a választók döntik el, hogy a szavazólapot borítékba helyezik-e vagy sem.

Lista a nemzetiségeknek

Baranya szempontjából különösen fontos lehet az az újdonság, hogy a legközelebbi voksoláson az országos nemzetiségi önkormányzatok is listát állíthatnak, ehhez ezerötszáz, a nemzetiségi választópolgárok listáján szereplő állampolgár ajánlása szükséges. A listáról egy igen bonyolult számítás alapján osztják ki a voksok arányában a mandátumokat. A nemzetiségi listát állító, de végül képviselői helyet nem szerző nemzetiséget szószóló képviselheti az Országgyűlésben.

Nincs többé ajánlócédula

Az ajánlószelvény-gyűjtés megszűnik, ezek helyett az egyéni jelölteknek ötszáz aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, ajánlás olyan választópolgároktól is kérhető, akik nem regisztráltak. A törvény értelmében a választási iroda legkorábban 48 nappal a szavazás előtt adja át az ajánlóíveket az igénylőknek. A korábbi tervekkel szemben az ajánlóíven mégsem kell bejelenteni az aláírások gyűjtésében részt vevők nevét és lakcímét.

Átjelentkezés lesz

Új szabályok vonatkoznak azokra, akik Magyarországon élnek, de a lakóhelyüktől eltérő választókerületben voksolnak. Az eddigi igazolási rendszer megszűnik, helyette az érintetteknek átjelentkezési kérelmet kell benyújtaniuk, ennek legkésőbb a szavazást megelőző második napon kell megérkeznie a helyi választási irodához. Az így szavazók a lakóhelyük szerinti egyéni kerület jelöltjei közül választhatnak, szavazatukat is ott, és nem a leadás helyén számolják össze.

Határidők, időpontok

- A választás napjának kitűzésére a voksolás előtt 90–70 nappal kell sort keríteni.

- A közelmúltban törvénybe foglalt regisztráció 2013. szeptember elsejétől a választást megelőző 15. NAPIG tart majd.

- A hivatalos kampányidőszak a választást megelőző 50 napra korlátozódik.

- AZ ajánlószelvények összegyűjtésére a választást megelőző 48. naptól van lehetőség, és összesen KÉT HÉT áll rendelkezésre.

- A közelmúltban törvénybe foglalt regisztráció 2013. szeptember elsejétől a választást megelőző 15. NAPIG tart majd.

- A hivatalos kampányidőszak a választást megelőző 50 napra korlátozódik.

- AZ ajánlószelvények összegyűjtésére a választást megelőző 48. naptól van lehetőség, és összesen KÉT HÉT áll rendelkezésre. Csak azok adhatják le a szavazatukat, akik regisztráltak (fotó: DN) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!