Közélet

2012.11.26. 16:29

Több gyerek, több házasság - de több a temetés is

Több gyerek született, több házasságkötés volt idén – a megyében is javult a helyzet.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám minden régióban emelkedett, legjobban a Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön, legkevésbé pedig Észak-Magyarországon és itt, a Dél-Dunántúlon, azaz Baranyában, Tolnában, Somogyban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kezdet és a vég képei: Baranyában idén többen születtek, de többen is haltak meg
[/caption]

Mindez a számok nyelvén: a KSH adatai szerint Baranya megyében az első hat hónapban 1560 újszülött jött a világra (ez 3,9 százalékos emelkedést jelent), míg 2653 haláleset történt (ez pedig 1,6 százalékos növekedést). Baranya népessége így az első félév során 1093 fővel fogyatkozott, ami 1,5 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakához képest. Vagyis a természetes fogyás nem állt meg, de legalább lassult.

A születések száma mellett néhány adat a megyeszékhelyről: a pécsi önkormányzati fenntartású általános iskolákba idén 7517-en, a középiskolákba 8554-en, az óvodákba 4465-en iratkoztak be. A legkisebbek esetén is növekedésről lehet beszámolni: az utóbbi két évben több pécsi bölcsőde férőhelyének számát növelni kellett, miután az intézmények túljelentkezéssel küzdöttek.

A szakemberek szerint a születések számának növekedésére a családi kedvezmények, lakástámogatások, illetve a táv-, otthoni és részmunkaidős állások növekedése lehet további jó hatással.

A házasságkötések száma az év első kilenc hónapjában (a megyében és országosan is) kismértékű emelkedést mutatott, igaz, nem egyenletesen. Négy hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés júliusban volt, amikor 14,2 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, augusztusban viszont 9,8, szeptemberben pedig 8,9 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjaiban. Összességében 2012 első kilenc hónapjában országosan 30 069 házasságot kötöttek. Baranyában az első félévben 536 frigy jött létre.

Csalóka adatok: nincs kevesebb iskolás Pécsett

AZ ÖNKORMÁNYZATI adatok azt mutatják, hogy az utóbbi három esztendőben is jelentősen csökkent az iskoláskorú gyermekek létszáma a városi fenntartású intézményekben. A városháza kimutatása szerint az általános és középiskolákból 2010 óta háromezer gyermek „tűnt el”.

NEM ÁRT ugyanakkor tudni, hogy bár 2010-ig jelentősen csökkent a gyermekek létszáma a pécsi intézményekben, az utóbbi években megállt a negatív folyamat – még ha a számok mást mutatnak is.

A PÉCSI oktatási rendszer ugyanis a közelmúltban jelentősen átalakult: csak az utóbbi két tanévben is jóval több mint ezer gyermek került ki a rendszerből azzal, hogy a Széchenyi Gimnáziumot és a TÁSI-t átvették a baptisták, a Miroslav Krleža oktatási központot a horvát önkormányzat, a Török István utcai iskolát pedig a katolikusok – ezek a gyerekek „eltűntek” a városi adatsorból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!