Közélet

2012.11.05. 19:15

Vandálok rongálják a megújult pécsi tereket

Csúnyán szétzúzták Pécsett a tettyei szökőkút köveit. A látványosság idén nem is üzemelt, jövő tavaszra tervezik beindítását.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Vandálok rongálták meg a tettyei szökőkutat, még azelőtt, hogy beüzemelték volna. Amikorra az indítást műszakilag megoldották volna, ősz lett, így nem volt értelme megnyitni a vízjátékot. Merza Pétertől, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, előbb a szökőkút működtetéséhez szükséges elektromos áram nem volt bekötve, majd kisebb, de fontos alkatrészeket, például szűrőket kellett kicserélni (ezeket a szökőkutaknál folyamatosan cserélni kell a szennyeződések miatt). Mindez azt is jelenti, hogy a szökőkutat jövő tavasszal láthatjuk működni – az idei, sok-sok tervezett határidő után.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Még nem is működött, de már megrongálták a tettyei szökőkutat (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Magay Miklós, a pécsi önkormányzat városfejlesztési és kommunális referatúrájának csoportvezetője közölte: miután a város tulajdonában áll a szökőkút, ha megrongálják, annak kijavítása az önkormányzat feladata, amit saját forrásból végeztetnek el. Munkatársai ezért felmérik a kár mértékét, javaslatot tesznek a javításra, s ha szükséges, az ideiglenes elkerítésre.

A 2010-es pécsi EKF-programban átadott más pécsi terekkel is vannak időről időre gondok. Az igazi problémát a vandalizmus jelenti, mert valami miatt az új tereket a rongálók is kedvelik. A város fő rendezvényterein, a Széchenyi és a Kossuth téren azonban, a rendezvények alatti és utáni ellenőrzés is feladatot ad az üzemeltető Biokomnak, közölte Lóczi Szidónia, a cég PR-menedzsere. Az ideiglenes bérlőknek is jó gazdaként kell bánniuk a térrel.

Ha rendezvényük miatt rongálódik, súlyosan szennyeződik a burkolat, nekik kell helyreállítani. A Biokom ezért szigorúan dokumentálja a tér állapotát, biztonsági tartalékként pedig kauciót kér a bérlőktől. Legutóbb az október 23-i fáklyás felvonulás után csöpögött viasz a gránitra, amelyet ma fognak onnan eltávolítani egy speciális tisztítóautóval.

Célkeresztben a lámpák

A vandálok valószínűleg szórakozásból vagy feszültség-levezetésből rongálnak, egyik kedvenc helyük a 48-as tér, s ott is a 80 centiméter magas lámpák, amelyeket alig győznek pótolni.
A vandálok a legtöbb esetben egyszerűen csak belerúgnak egy nagyot a lámpácskákba.

A Biokomnál ezzel kapcsolatban azt mondták, mivel az importlámpákhoz az alkatrészeket is külföldről kell beszerezniük, ez nem csak drágábbá, de nehézkesebbé is teszi a pótlást. Csak a 48-as téren eddig öt lámpát rongáltak meg vandálok, több mint 150 ezer forintos kárt okozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!