Közélet

2013.01.17. 19:53

Az ízfokozók hiánya lehet a baj a pécsi menzákon?

A pécsi közétkeztetést ellátó cég szerint felvállalták a modern konyha megismertetését. Nettó 315 millió forint értékű fejlesztést valósított meg a Hungast.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Nettó 315 millió forint értékű fejlesztést valósított meg Pécsett az elmúlt öt hónapban a Hungast Dél-Magyarország Kft. – tájékoztatott Rab Vilmos üzemeltetési igazgató.

Tavaly nyár vége óta látják el Pécsett a közétkeztetést, az évi mintegy másfél milliárdos üzlet fejében azt vállalták, hogy tíz év alatt 500 millió forint értékben fejlesztenek, azaz időarányosan sokszorosan túlteljesítettek, hangsúlyozta.

A csütörtöki sajtótájékoztatót az ANK konyháján tartották, amiatt is, mert az eddigi beruházások nagy részét e nagy központi konyhájuk korszerűsítése tette ki.

A Hungast Pécsett tizenkétezer fogyasztót lát el, 66 telephelyen, kétszázhúsz alkalmazottat foglalkoztatva. Kiemelték, a napi étkezői létszám máig hét százalékkal emelkedett, miközben a közétkeztetésben országosan tanév közben átlagosan 5–10 százalékos a csökkenés.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint jobb lett-e a menza Pécsett?
------------------------------------------------------------------------

A Hungast immár külsősöknek is főz, ami kérés volt a lakosság részéről, de az átállás miatt csak most tudtak ennek eleget tenni. A lakosságnak a jövőben diétás menüt is kínálnak majd, mert egy diétás konyhát is kialakítottak. Kérdésünkre azt mondták, egyes diétatípusokat valóban nem, de mintegy harmincfélét kiszolgálnak.

Lapunknak máig panaszkodnak szülők az ételek minőségére. E felvetésünkre a cégnél azt közölték: ha egy panasz érkezik hozzájuk, azt kivizsgálják, de észrevették több esetben, hogy sajnos a gyerekek egy része a rengeteg ízfokozót tartalmazó ételekhez szokott. Ők pedig ezeket szinte teljesen mellőzték konyháikról. Azt is elmondták, hogy törekednek az újításokra is a modern, egészséges és a nemzetközi konyhák megismertetésének szándékával, ami időnként tényleg nem bizonyul szerencsés lépésnek, de ha ilyen történik, az ételt többé nem adják a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik