Közélet

2013.01.18. 07:37

Rokkant bányászok: alig pár ember lesz jogosult a járadékra?

Bár megjelent a törvény, amely a rokkant bányászok – felülvizsgálat után elvett – juttatásait adná vissza, kiderült, nem pontosan azt tartalmazza, amire a bányászok számítottak.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A 426/2012-es kormányrendelet második bekezdése ugyanis kiköti, hogy járadékra azok jogosultak, akik legalább tíz év föld alatti munkát végeztek, legalább 29 százalékos egészségkárosodást szenvedtek a bányászati tevékenység következtében, és 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, illetve megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesültek. A jogi értelmezés szerint a három feltételnek egyszerre kell megfelelni – így viszont a rokkant bányászok nagy része (becslések szerint 70–80 százaléka) kiesik a kedvezményezettek köréből. Az összes kitételnek ugyanis csak kevesen felelnek meg: a külszíniek például teljesen ki lettek zárva, de az sem jogosult, akinek megvan a 29 százaléka, viszont nem dolgozott föld alatt tíz évet.

A bányász szakszervezetek szerdán Pécsett ültek össze egyeztetni, csütörtök délután pedig a komlói Járadékos Bányászok Szakszervezete kért meghallgatást Polics József országgyűlési képviselőtől. Itt elhangzott: az eredeti szándék az volt, hogy mindazokra, akikre annak idején a 23/1991-es rendelet vonatkozott, az új, módosított rendelet is érvényes legyen, vagyis a feltételek között ne „és”, hanem „vagy” szerepeljen, tehát ne egyszerre az összes, hanem csak egy-egy kitételnek kelljen megfelelni. Egyedül így lehetne kijelenteni, hogy a rokkant bányászok sorsa rendeződött, és nem kell 29 ezer forintból tengődniük, miközben hiába próbálnak munkához jutni rehabilitáltként.

Polics József ígéretet tett, hogy tájékozódni fog, mit lehet tenni az ügyben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!