Közélet

2013.04.11. 14:21

„Megrohamozták” az iskolákat a gyerekek

Több gyermeket írattak be az iskolákba a hét elején, így lehetséges, hogy lesznek diákok, akiket másik iskolába irányítanak.

H.Zs. (Dunántúli Napló)

Tíz százalékkal, majdnem 130 gyermekkel többet írattak be Pécsett az általános iskolákba, mint az előző évben, tavaly 1354, idén pedig 1482 gyerek kezdheti meg szeptembertől az iskolát, mert az oktatási törvény alapján minden hatodik életévét betöltött gyermek tanköteles. Viszont lehetnek olyan diákok, akik máshova járnak majd, mint ahová jelentkeztek.

Mint Páva Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerületének igazgatója elmondta, az állami általános iskolákba 1036-an adták le jelentkezésüket, ez megegyezik a tavalyi létszámmal.

– Az állami általános iskolák férőhelyeinek száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva négy osztállyal – száz fővel – csökkent, mivel a pécsi önkormányzat 2012 nyarán három általános iskolát átadott egyházi fenntartónak, illetve a nemzetiségi önkormányzatnak – TÁSI, Miroslav Krleza, Török István utcai iskola – mondta az igazgató.

Páva Péter szerint Pécsett az állami intézményekben minden városrészben van olyan iskola, ahol túljelentkezés van. Az adatok elemzését és az intézményvezetőkkel való egyeztetést követően a tanulók elhelyezését elsődlegesen az iskolaközpontokon belül működő iskolákban szándékoznak megoldani. Ha erre nincs lehetőség és szükség lesz rá, az iskolaépületek befogadókapacitását és a jelentkezők számát összevetve esetleg a korábbiaktól eltérő számú első osztály indítását is engedélyezik majd.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön jó ötletnek tartja, hogy az új oktatási törvény alapján minden hatévesnek el kell kezdenie az iskolát?
---------------------------------------------------------------------------

– Az esetlegesen megnövekedett számú első osztályok működéséhez a személyi feltételek biztosíthatók, mert az erőforrások átcsoportosítására városi szinten lehetőség van – mondta Páva Péter.

A szakszervezet több kérdésre is választ vár

Az iskolai beíratás kapcsán több kérdésre is választ vár Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője. Az egyik legfontosabb, hogy melyik iskolában hány első osztály indulhat, mert több olyan intézmény van, amelyben eddig két első osztály indult,  most viszont szükség lenne egy harmadikra is. Fontos továbbá, hogyan alakulnak a pedagógusok óraszámai, illetve az újonnan induló osztályoknál vesznek-e fel új munkaerőt. A szeptembertől életbe lépő új köznevelési törvény szerint maximum 27 fősek lehetnek az osztályok, az országgyűlés jelenleg tárgyalja azt a módosító javaslatot, hogy megengedett legyen a 20 százalékos eltérés, a szakszervezet azonban nem ért egyet a maximális létszámemelés törvényi lehetőségével.

Kiskapu lehet az óvoda véleménye, és az iskolaérettségi vizsgálat

A köznevelési törvény szerint be kell íratni az iskolába azokat a gyerekeket, akik augusztus 31-ig hatévesek lesznek, és iskolaérettnek nyilvánítják őket. Míg az elmúlt években a szülő hozhatta meg a döntést gyermeke iskolakezdésével kapcsolatban, addig a törvény alapján ez döntés az óvoda kezébe kerül. Akit iskolaérettnek nyilvánítanak az óvodai teljesítménye alapján, annak el is kell kezdenie az iskolát, így nem tudnak mit tenni azok a szülők, akik nem szeretnék, hogy hatéves gyerekük hét-nyolc évesekkel üljön egy osztályba.

A köznevelési törvény szerint a tankötelezettség kezdetéről alapesetben az óvoda vezetője dönt. Az óvodák a gyerekek ismeretében állítanak ki igazolást arról, hogy a gyermek megszerezte az iskolába lépéséhez szükséges fejlettséget, vagy dönthetnek úgy, hogy még nem elég érett, és további egy évig maradjon óvodában.

A szülők annyit tehetnek – ha mindenképpen később akarják iskolába adni gyermeküket –, hogy megkérik az óvoda vezetőjét:  ne állítson ki igazolást gyermekük iskolai alkalmasságáról. Ha az igazgató nemet mond, a szülők kezdeményezhetik az iskolaérettségi vizsgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!