Közélet

2013.06.14. 10:42

A 2010-re megújult közterek közül néhány rossz állapotban van

A 2010-es kulturális fővárosi program során újjáépített terek közül többön is bosszantó hibák jöttek elő. Néhol nem először. Azt ígérik, a hétvégén a Tettyén mindkét szökőkút üzemelhet.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Bosszantó, ha egy nemrég épített közteret elcsúfít valamilyen minőségi hiba, még inkább, ha nem először jön elő ugyanaz a gond, vagy ugyanott egy másik. Nem beszélve arról, ha nem egyszerű szépségfoltról van szó, hanem olyanról, amely balesetveszélyes helyzeteket is előidézhet.

Sajnos több, a 2010-es pécsi kulturális főváros program során újjáépített téren ez a helyzet, a lapunknak jelzett, vagy általunk is látottak közül ilyen a Kossuth tér, a Ferencesek utcája első szakasza, vagy épp az Uránbányász tér. Megkerestük Merza Pétert, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatóját, aki nem csak a mostani utómunkákért felel, de korábban a megrendelő önkormányzat megbízásából ő vezényelte le, irányította a nagy építkezéseket.

A vezérigazgató elmondta, hogy valamennyi érintett (fent nevezett) közterületen sor került a garanciális bejárásokra, szemlékre, az önkormányzat és a Városfejlesztési Zrt. megtette a szükséges lépéseket. Ennek eredményeként napokon belül elkezdik a Ferencesek utcája elején található burkolati hibák javítását, hasonló módon ahhoz, mint a már kijavított alsóbb szakaszon, ahol azóta nem jelentkezett minőségi hiba.

Az Uránvárosban, az Ybl Miklós utcában a garanciális javítás technológiájának a jóváhagyása folyamatban van: a nyári csökkentett buszmenetrend bevezetését követően, a jelentős forgalomkorlátozással járó garanciális javításokat a kivitelező megkezdi. Merza közölte: a meghibásodás oka, hogy az útszakasz lényegesen nagyobb terhelést kap az újabb típusú csuklós buszok miatt, miközben a hagyományos, az utat kevésbé terhelő buszokra szóló magyar szabvány szerint építették meg. Épp ezért most a nagyobb terhelésnek is ellenálló felületet alakítanak ki.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egyik már működik (fotó: Laufer L.)
[/caption]

A két tettyei szökőkút javítása befejeződik hétvégére, és üzemelni fognak, ígérte. A felső vízköpő csütörtökön már működött, a romok alattit még javították.

Megújul a Fürdő utca

A belvárosi Fürdő utca burkolatát egyszer már javították, de az ismét cudar állapotban van. Merza Péter közölte, itt alapvetően az okozza a problémát, hogy az érintett útszakasz az eredetileg tervezettnél nagyobb forgalmi terhelést kap – a forgalomcsillapított övezet a zsinagógánál kezdődik, nem a Rákóczi útnál, ahogy eredetileg tervezték. Így a megtervezett és megépített technológiával az útszakasz problémamentesen, hosszú távra nem javítható. Hosszas egyeztetéseket folytattak a tervezőkkel, kivitelezőkkel, és az érintett alvállalkozókkal, minek megfelelően a nyáron betonágyazatban, bazalt nagykockakővel végzik el a javítást. A munkaért nem kell külön fizetnie a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!