Közélet

2013.07.01. 19:12

Egyelőre biztosan lemondhat Pécs a villamosokról

Közlekedésfejlesztésre kevesebb pénz jut a reméltnél, így környezetkímélő buszok még érkezhetnek.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Már csak elméleti esély maradt arra, hogy 2020-ig elindulhasson a régóta tervezett pécsi villamosprogram. Az okokról Merza Pétert, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. kérdeztük, a villamos programot, illetve az ahhoz szorosan kötődő új nagy közlekedési csomópont kialakítását célzó pályázat előkészítője ugyanis a városfejlesztési cég volt, ők nyertek jelentős uniós támogatást egy olyan nagy tanulmány elkészítésére, amely a villamosok bevezetését vizsgálta. A tanulmány elkészült, ám ez Pécsnek nem került semmibe, teljes mértékben pályázati pénzből fizették a munkát.

A szakmai anyagban kimondták: a villamosok elindítása 90 milliárdba kerülne, miközben közlekedésfejlesztési pályázatokra országos szinten 100 milliárd lesz 2014 és 2020 között. Merza Péter hangsúlyozta: amikor a tervezés elkezdődött, több pénzt reméltek közlekedésre. Hazánk most munkahelyteremtésre fordítja a lehívható támogatás nagy részét.

Most azon dolgoznak, hogy olyan buszokat szerezhessen be a város uniós pénzből, amelyek nem károsítják a környezetet: dízel-hibrid, gáz-hibrid, tiszta gáz vagy elektromos járműveket.

Nagyjából tízmilliárd forintra van kilátás

SZÁZMILLIÁRDBÓL MENNYI juthat Pécsre? Merza Péter úgy kalkulál, 12–15 városnak juthat a fejlesztésekből, szerinte Pécs méreténél fogva, s mert 2007 és 2013 között nem részesült közlekedésfejlesztési forrásból, 8–10 milliárdra számíthat.

A PROGRAMBAN megvehető buszok ára széles skálán mozog: egy olcsó hibrid csuklós busz 170–180 millióba kerül, egy tiszta gázhajtású busz olcsóbb, 100 millió. Az uniós pályázatban a teljes létesítési költség elszámolható, így biogáztöltő-állomásé vagy transzformátorállomásé is. A tervezett pécsi biogázüzem mintegy 50 busz üzemeltetéséhez lehet elegendő.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!