Közélet

2013.08.18. 16:53

Idén kétszázzal kevesebb gyerek kezdi meg az óvodát

Összesen 1267 gyermek megy szeptemberben iskolába, és 1102 gyermeket írattak be óvodába.

H. Zs.

Idén szeptemberben kétszázzal csökken az óvodások létszáma az előző nevelési évhez képest, míg a 2012/2013-as évben 4302 férőhelyen 4557 gyermeket helyeztek el, addig idén ugyanennyi férőhelyen 4355 aprósággal foglalkoznak majd az óvónők, közülük 127 a sajátos nevelési igényű.

Petren Ferencné, az oktatási referatúra munkatársa elmondta, az óvodai beíratás adatai alapján – a 3. életév folyamatos betöltése miatt – 2014. március 1-ig további 37 gyermek érkezik az óvodákba, így a létszám várhatóan 4392 lesz. Ez alapján az óvodák férőhelyhez viszonyított kihasználtsága 102 százalékos, így a 183 óvodai csoport működtetése továbbra is indokolt.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az óvodákban a minimális csoportlétszám 13 fő, az átlaglétszám 20 fő, a maximális létszám 25 fő, a pécsi óvodákban az átlaglétszám 24 kisgyermek lesz. A törvény szerint az óvodai csoportra megállapított maximális létszám a fenntartó engedélyével legfeljebb húsz százalékkal átléphető, de erre nincs szükség.

– Óvodai csoport nem szűnt meg, sőt a Nyugati Városrészi Óvoda Rácvárosi Tagóvodájában csoportfejlesztésre kerül sor. Az óvoda felújítására és egy csoport bővítésére 120 millió forinto nyert el az önkormányzat. Várhatóan jövő márciusban elkészülnek a munkálatok és még egy 25 férőhelyes óvodai csoport kezdheti meg működését – mondta Petren Ferencné.

A nyár folyamán elvégezték az egyes intézményekben a különböző karbantartási munkákat is, így minden óvodában sor került az udvari játékok festésére, valamint az épület és az udvar nagytakarítására, a játékok, bútorok fertőtlenítésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!