Közélet

2013.08.07. 14:00

Illemhely elérhető közelben

Bár lehetne több, egyelőre négy hivatalos nyilvános vécét működtet a pécsi önkormányzat. Szerencsére a közintézmények is felkereshetőek, ha valakinek sürgős dolga akad.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A legenda szerint New Yorkban még tíz éve is csak három nyilvános illemhely volt. Ha ez igaz, akkor ehhez képest Pécs igazi „mosdófővárosnak” számít. Az önkormányzat tájékoztatása szerint ugyanis több illemhely is akad városszerte, amelyeket bárki igénybe vehet. Igaz, nem mindig, és nem ingyen.

Magay Miklós, a városfejlesztési referatúra vezetője lapunk kérdésére felsorolta azokat a helyiségeket, ahol a városlakók, turisták kulturált körülmények között intézhetik folyóügyeiket. Egyrészt a Kossuth téri mélygarázs –1. szintjén, az Esze Tamás utca 5.-ben, az Örökségházban, Uránvárosban a Park Pavilonban (akik ott fogyasztanak, ingyen, külsősök díj ellenében), illetve a Böckh János utcában, a Tüke Borházban, a Tettyén. A Ciszterci közben álló mosdó átmenetileg nem üzemel, de a város már tárgyal a tulajdonos ciszterci renddel a további lehetőségekről. Természetesen egyes illemhelyek csak az intézmények nyitvatartási idejében látogathatók, de ez vonatkozik a városi kulturális és közintézményeire is. Magay Miklós hangsúlyozta, a buszpályaudvaron, a vasútállomáson, a nagyobb üzletekben, múzeumokban, könyvtárakban és minden olyan épületben, ahol turisták is nagy számban megfordulnak, van illemhely. Vagyis akinek sürgős dolga akad, ezekre a helyekre is bekéretőzhet. Bár az önkormányzat tisztában van azzal, hogy elkélne még pár nyilvános illemhely, főleg a Széchenyi téren, még nem találtak vállalkozót, aki biztosítaná az üzemeltetést. Több tárgyalást is folytattak már ez ügyben cégekkel, de egyelőre eredménytelenül.

– A hagyományos illemhelyekkel a legnagyobb gond az előírásoknak megfelelő kialakítás, illetve a takarítás, a felügyelet – vagyis az ehhez szükséges személyzet bérének kigazdálkodása – mutat rá a probléma gyökerére Magay Miklós. – Ezért vannak ma már több városban automata vécék, amelyek pénzérmékkel működnek, és tulajdonképpen önmagukat tisztítják, fertőtlenítik. Ez is lehetne egy megoldás, csakhogy egy ilyen illemhelynél napi száz használó esetén jönne ki nullszaldósra a beruházás. Erre legfeljebb nyáron, sok turista mellett, illetve a nagyon forgalmas részeken van esély. Emiatt senki sem vág bele az üzletbe. A nagyobb rendezvények, fesztiválok esetén természetesen mobilvécéket is felállítunk, ezek viszont csak átmeneti megoldást nyújtanak – tette hozzá a városfejlesztési szakember.

Még az ajtót is bezárták a mosdóba kéretőző várandós nő előtt

Mohácson (a Széchenyi téren) és Komlón (a vasútállomáson) is mindössze egy-egy nyilvános WC üzemel, így nem csoda, hogy akiknek „ki kell szaladniuk”, a különböző közintézményeket (városháza, közösségi ház stb.) keresik fel. A baj akkor van, ha ilyenek sincsenek a közelben. Ilyenkor maradnak a kávézók, éttermek, kocsmák, ahol többnyire pénz vagy fogyasztás ellenében lehet használni a mellékhelyiséget. Vagy még akkor sem. Ez történt egy szászvári várandós nővel, aki orvosnál és egyéb ügyeket intézni járt Komlón a minap. Mivel már nagyon nagy szüksége lett volna egy mosdóra, egy kiskocsmába kéretőzött be. Ott azonban a hölgy tulajdonos elzavarta, majd amikor vállalta, hogy fogyaszt valamit, csak bemehessen, még az ajtót is bezárta előtte, illetve megfenyegette, hogy kihívja rá a rendőrséget. Végül a szomszédos üzlet tulajdonosa könyörült meg rajta. Szerencsére nem csak ilyen esetek vannak. Egy pécsi anyuka például örömmel tapasztalta, hogy amikor a gyermekét várta, az egyik pécsi áruház fizetős mosdójában a következő felirat fogadta: „Várandós anyukáknak a mellékhelyiség használata ingyenes”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!