Közélet

2013.08.10. 13:19

Kerékpárral vitte külföldre Komló üdvözletét, majd Hosszúhetényét is

A zengőaljai település testvérvárosában, Morolóban járt a komlói kerékpáros, Szinyákovics Béla. Természetesen, ezúttal is két keréken.

K. E. I.

A hosszúhetényiek üzenetét szállító egykori vájár már megjárta többek között Lappföldet, Franciaországot, Romániát, Németországot, Észak-Afrika – mindezt egyedül, kerékpárral. A kitartást és türelmet igénylő utakon csak az ötven kilós pakk a kísérője, így nem csoda, ha néha ő is elfárad.

– Vannak pillanatok, amikor át kell esni a holtponton – ismeri el a volt bányász. – Néha még emelkedő sincs, mégis úgy érzi az ember, hogy nem akar menni az a bicikli. A fizikai felkészültség önmagában nem elég, fejben is nagyon összeszedettnek kell lenni. Ha az ember egyedül teker le ennyi kilométert, mindenre oda kell figyelnie: a forgalomra, az értékeire. Ha apró dolgokon kezd rágódni, könnyen elveszíti az erejét.

Már pedig annak, aki olykor egy-egy önkormányzat követeként teker el egy másik országba, szüksége van az erejére. Korábban (2011-ben) a franciaországi Eragny-sur-Oise-ben, Komló testvérvárosába kézbesítette a város hatvanéves fennállási ünnepségének meghívóját. Most Olaszországban, Morolóban járt a hosszúhetényi önkormányzat meghívójával. Elmondása szerint mindenhol nagy szeretettel fogadták.  Reméli, hasonló sikereket ér majd el Lappföldön, amikor újra elteker oda. Szeretné ugyanis személyesen meghívni Komlóra a Mikulást.

Szinyákovics Béla egyébként akkor kezdett biciklizni, amikor a sokéves bányamunka utána az orvosa közölte vele, vagy kertészkedik vagy valami más csinál a szabadban, de kezdje el. Ő a kerékpározás mellett döntött. Felesége elfogadja az életformává nőtt hobbit, még akkor is, ha férje emiatt hetekig, hónapokig van távol.

Címkék#komló
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!