Közélet

2013.08.09. 18:03

Több tízmillió forintos pályázat a társasházaknak

A hagyományos építésű társasházak jelentős része energetikai szempontból elavult, felújításra szorul, éppen ezért jó hír a lakóközösségeknek, hogy augusztus 15-től új pályázati lehetőség nyílik meg.

H. Zs.

Pécsett is több tucat társasházat érinthet a fűtés-korszerűsítést és a megújuló energiaforrások felhasználását segítő lakossági pályázat, ráadásul ezekre az épületekre most először hirdettek meg államilag támogatott energetikai pályázatot. A kiírás szerint az 1971 előtt, hagyományos technológiával, égetett tégla falazattal készült, legalább 20 lakásos társasházak vehetnek részt a programban.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének elnöke elmondta, jó kezdeményezés ez a pályázat, azonban mivel utófinanszírozott, ezért a lakóközösségeknek kell megelőlegezniük a költségeket, ez pedig szinte mindenütt problémát jelent. Ugyanakkor az önerő is viszonylag magas, csaknem eléri a teljes beruházási költség 40-50 százalékát.

A komplex felújítást ösztönzik a kiírásban

A KÖLTSÉGVETÉSI forrásból rendelkezésre álló keretösszeg 834 millió forint. A kiírás elsősorban a komplex felújítások megvalósítására ösztönözi a társasházakat, ebben az esetben lakásonként maximum 750–900 ezer forint, illetve 50–60 százalék között változik a támogatás mértéke. További feltétel, hogy az egy társasház által igénybe vehető támogatás teljes összege nem haladhatja meg a 60 millió forintot. A pályázók számára kedvező, hogy a pályázat beruházás megvalósításának költségén túl az energetikai szakértői, tervezői és szakhatósági díjakat is támogatja, a kivitelezési költségek maximum 7 százalékáig. A pályázatokat augusztus 15-től szeptember 15-ig vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!