Közélet

2013.09.15. 10:28

A nőgyógyász civilben vadász, borász, sportlövő és kutyabarát

A Fussunk a Rákgyógyításért! jótékonysági futónapot Beck Zoli a 30Y frontembere és dr. Gőcze Péter nőgyógyász-onkológus indította el a Széchenyi téren. A rendezvény bevételét a pécsi Nőgyógyászati Daganatos Betegekért alapítvány javára utalják át. Az ügyért agitáló orvosprofesszorról kevesen tudják, hogy egykor ő is ritmusgitáros volt, és kiváló atléta.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Akkor Beck Zolival a húrok közé csapnak?
– Ó, én a középiskola után letettem a gitárt. A távot viszont végigkocogom, a sportolói múltam is erre kötelez. Ifistaként gerellyel 64 méter feletti megyei csúcsot dobtam, a versenyszerű sportlövészetet pedig időhiány miatt az idén fejeztem be.

– Mire fordítják a bevételt?
– A klinika onkológiai osztályának komfortjavítására, műszerek beszerzésére. A nevezési díjakból úgy másfél–kétmillió forint segítségre számítunk.

– Hogy áll Baranya a nőgyógyászati daganatos megbetegedéseket illetően országos összevetésben?
– Sajnos elég rosszul. Ambulanciánkon évente 3000 beteg fordul meg, fekvőbetegosztályunkon 800 esetet kezelünk, ebből 300 az új beteg. Szomorú, hogy köztük több olyan elhanyagolt méhnyakrákos beteget is, akik száz százalékban gyógyíthatók lehetnének, ha időben orvoshoz fordultak volna.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Mivel eb a vadász kutya nélkül, én is nagy kutyabarát vagyok”
[/caption]

– Egyetemi tanárként arról híres, hogy szinte havonta doktorál egy-egy tanítványa.
– Ez azért túlzás, idén például hárman védték meg a PhD-jüket. Hozzátenném, nagyon szeretek a fiatalokkal foglalkozni, igaz, csak munka után jut erre idő, de én is sokat építkezem ezekből az eszmecserékből.

– A szabadidejét is ilyen akkurátusan kihasználja?
– Kedvelem a természetet, szeretek vadászni, a sportlövői múltam is rávezetett erre. Leginkább a vaddisznóhajtásokra megyek el, a társasvadászatoknak különös hangulata van, ám ritkán jutok ki az erdőbe. Mivel pedig eb a vadász kutya nélkül, én is nagy kutyabarát vagyok. Korábban német vizslám volt, vele versenyt is nyertem. Most két szálkásszőrű tacskó gazdája vagyok, akik a magyarsarlósi „szőlőbirtokomon” nyaralnak. Itt szőlészkedem-borászkodom, s Balatongyörökön is van egy mini szőlőm. Miután pedig szeretem tudni, hogy nem hiába dolgoztam, így borversenyekről is begyűjtöttem már néhány „trófeát”.

Szinte csak orvosok vannak a családban

DR. GŐCZE PÉTER 1950-ben született Vasszilvágyon. Zalaszentbalázson nőtt fel, Nagykanizsán érettségizet, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. 1975-ben a PTE Élettani Intézetében kezdett, közben labor szakvizsgát tett, 1980-ban a Szülészeti Nőgyógyászati Klinikára került. Azóta is ott dolgozik, végigjárva a gyakornoktól az egyetemi tanárig a ranglétrát, orosz, német, amerikai tanulmányi ösztöndíjakkal kiegészítve. Az MTA doktora. Felesége dr. Pecsuvácz Katalin gyermekgyógyász, Kata lányuk (35) kutatóorvos, Zsófia (32) közgazdász. Három unokájuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!