Közélet

2013.09.29. 19:30

Tömegesen pusztulnak a halak a Fekete-víz Drávához közeli szakaszán

Tömegesen pusztulnak a halak a Fekete-víz Drávához közeli szakaszán. Az esetetről egy kajakos horgász számolt be, a hatóságok egyelőre nem tudtak tájékoztatást adni.

K. Mayer András (Dunántúli Napló), fotók: Karácsonyi Gábor

Tömeges halpusztulásról érkeztek szerkesztőségünkbe hírek és képek a Fekete-víz Drávához közeli szakaszáról. Egy kajakos horgász, Karácsonyi Gábor kellemes szombat délutánt szeretett volna eltölteni ezen a pecások által igen kedvelt csatornán, ám a túra végén már a könnyeivel küszködött. Néhány száz méter megtétele alatt ugyanis mintegy két tucat gyönyörű, ám sajnos már élettelen csukát emelt ki a vízből, s további nagyon sok haltetemet, illetve láthatóan az életéért küzdő, pipáló uszonyost - süllőt, harcsát, sügért - látott.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Karácsonyi Gábor néhány száz méteren két tucat csukát emelt ki a vízből (fotó: Karácsonyi Gábor)
[/caption]

„Pár nappal ezelőtt még így nézett ki ez a csoda (Fekete-víz), és milliárd szám úszott benne az ivadék. Tegnap esti ottjártamkor a víz zöldesbarnára változott és arra lettem figyelmes, hogy egyre több hal kezdett el a felszínen pipálni. Beevezvén a csatornába siralmas és általam sosem látott látvány tárult szemeim elém. A jelenet maga volt a borzalom...” – írta fényképekkel kiegészített blogbejegyzésében Karácsonyi Gábor.

A Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs a Dunántúli Naplónak elmondta, a történtekről értesültek, tudnak a halpusztulásról, s mindezt jelentették a környezetvédelmi felügyelőségnek. A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél vasárnap hiába érdeklődött a baranyai napilap az esettel kapcsolatban, kérdéseikre választ csak későbbre ígértek. A helyi horgászok képviseletében Hadar Zoltán ugyanakkor elmondta: kézzel és hálóval emelték ki a még élő, pipáló halakat a csatornából, s áttették őket a Drávába.

Tiffán Zsolt sajtóközleménye a Fekete-vízben történt aggasztó méretű halpusztulással kapcsolatban

"A reggeli órákban értesültem arról, hogy az Ormánság területén átfolyó Fekete-vízben aggasztó méretű halpusztulás történt. Ezért ma reggel, mint az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos haladéktalanul tájékoztatást kértem - a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójától, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójától, valamint a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatójától - a kialakult helyzetről, annak okairól és a lehetséges megoldásokról. Az Ormánság fellendítésének munkája forog veszélyben akkor, amikor valaki vagy valakik károkozó tevékenysége veszélyezteti az Ormánság természeti értékeit és élővilágát, ezért a leghatározottabban fellépek ennek védelmében"

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!