Közélet

2013.10.01. 14:42

A halpusztulás okára még mindig nem derült fény

A helyiek sok halat kikapkodtak a vízből, jó néhány uszonyos végezte tányéron. A hivatalos szervek még vizsgálják, mi okozta a halpusztulást.

K. Mayer A. (Dunántúli Napló), (fotó: Karácsonyi Gábor)

A Baranya megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mobil laboratóriumának munkatársai a vízből, a Baranya megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának illetékesei pedig az elhullott haltetemekből vettek mintát a Fekete-vízen. A kiértékelés még folyamatban van, tehát egyelőre senki sem tudja, a napokban miért pusztultak tömegesen a halak a horgászok által igen kedvelt csatornában.

A halpusztulást szombaton este a Fekete-víz Drávához közel eső szakaszán észlelték. Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy az esetleges szennyezés csak ott érintette-e a területet, vagy máshol is. Kedden is beszéltünk Kozma Józseffel, az Ormánsági Dolgozók HE elnökével, aki elmondta, az általuk bérelt szakaszon (Okor-patak Pécsi víz között) is találtak elpusztult, vagy éppen pipáló halakat.

A látottak alapján olyan szennyeződés kerülhetett a vízbe, ami oxigénhiányt okoz. Csak remélni merjük, hogy az elkábult halak húsa nem ártalmas az emberi szervezetre – mint kiderült, a helyiek sokat kikapkodtak a vízből, jó néhány uszonyos végezte tehát tányéron.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!