Közélet

2013.11.23. 11:00

Hálapénz: három év a borítékért?

Egy törvény tiltja, egy másik lehetővé teszi a hálapénz elfogadását az orvosoknak. Miközben az egészségügyben napi rutin a paraszolvencia, a szakértők vitáznak.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A korábbi, látszólagos-hallgatólagos egyetértést követően nyílt színen is fellángolt a vita, bűncselekmény-e a hálapénz elfogadása. A napokban a szaktekintélynek számító Gellér Balázs, az ELTE Büntetőjogi Tanszékének docense, korábban tanszékvezetője úgy foglalt állást, szerinte egyetlen kórházigazgató sem adhat felmentést, a hálapénz elfogadása mindenképp büntetőjogi kategória: legyen az előre kialkudott, vagy utólag elfogadott, a paraszolvencia vesztegetésnek minősül. Szerinte a Büntető Törvénykönyvben foglaltakat más jogszabály nem írhatja felül.

Mindez megdöbbentette az egészségügy szereplőit is, szerintük alapjaiban értékeli ugyanis át a helyzetet. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke és Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség vezetője is az egészségügyért felelős minisztérium és az igazságügyi tárca állásfoglalását kérték. (Ez egyelőre nem született meg.)

A vita alapja, hogy a júliustól hatályos új büntetőkódex vesztegetésnek minősíti a hálapénz elfogadását, amiért három évig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A szabályozás szerint a gazdálkodó szervezet (ebbe a kategóriákba tartoznak az egészségügyi intézmények is) részére végzett tevékenységével kapcsolatban már a „jogtalan előny ígéretének elfogadása” is bűntettnek minősül. (Korábban csak az előny kérése számított büntetendőnek, annak elfogadása pedig csak akkor, ha az érintett azt kötelességszegésért cserébe tette azt. Ez utóbbi ma is bűncselekmény.)

A Munka Törvénykönyve viszont tavaly óta köti a munkáltató engedélyéhez bármilyen, a munkaviszonnyal kapcsolatos többletjövedelem elfogadását – a honi, így a baranyai kórházakban is tudomásunk szerint ezt mindenütt lehetővé tették a dolgozók számára. Így, miközben a jogászok vitatkoznak, az egészségügyben továbbra is minden változatlan, napi rutin a hálapénz adása és elfogadása.

További részletek a szombati Dunántúli Naplóban!

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!