Közélet

2013.11.24. 13:37

Vége a hosszú várakozásnak a telefonos ügyfélszolgálatokon?

Ha a hívás már létrejött, a szolgáltató cégnek öt percen belül élő szóban kell rendelkezésre állnia.

Katus E. I. (Dunántúli Napló)

Az ég mentsen meg minket attól, hogy ne kapjunk telefonszámlát, megszűnjön az internetszolgáltatás, vagy elmenjen a tévéadás. Ilyenkor ugyanis jön a telefonos ügyfélszolgálat, ami többnyire gépi hanggal, idegeskedéssel, és hosszú-hosszú várakozással jár. Leteszteltük: abban az időszakban, amikor a szolgáltatók szerint enyhe az ügyfélszolgálat leterheltsége, 3 perc nyomógomb-nyomkodás után sikerült eljutunk egy ügyintézőhöz.


A várakozási idő azonban jelentősen megnőtt, ha „csúcsidőben” (például a késő délutáni és esti időszakban) hívtuk őket. Volt olyan ügyfélszolgálat, ahol nem sikerült kiderítenünk, valójában melyik gombokat kellene megnyomnunk, ha például egy élő ügyintézővel szeretnénk beszélni. Sőt olyan is akadt, ahol az sem volt nyilvánvaló, jó számot hívtunk-e.

A napokban megjelent Magyar Közlönyben foglaltak szerint ennek vetnének véget a honatyák. A fogyasztóvédelmi törvényt ugyanis módosították, amelybe így bekerült a következő passzus: „telefonos eléréssel működtetett ügyfélszolgálat, illetve az ügyintézés időpontjának előzetes lefoglalására biztosított telefonos elérés esetében biztosítani kell az ésszerű várakozási időn belüli hívásfogadást és ügyintézést. A vállalkozás az ügyfélszolgálati ügyintézőnek az ügyfélszolgálat felé indított hívás sikeres felépülésének időpontjától számított öt percen belüli élőhangos bejelentkezése érdekében úgy köteles eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható”. Vagyis a jövőben nem köthetik a panaszosokat 10–20 percre a telefon mellé várakozás címén. Emellett a szolgáltatók kötelesek rögzíteni a hangfelvételt, és a fogyasztó rendelkezésére bocsátani, méghozzá ingyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!