Közélet

2014.01.23. 10:34

Átadták a Dráva felújított gátszakaszát

A tizenkét települést és négyezer embert védő megerősített töltést szerdán adta át Tiffán Zsolt Drávaszabolcs határában. (x)

BAMA

Ünnepélyes keretek között adta át szerdán Drávaszabolcs határában a Dráva árvízvédelmi töltésfejlesztés II. ütemét Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, az Ős-Dráva Program Összehangolásáért felelős kormánybiztos és Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Márk László (balról), a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője és Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke vágta át a nemzeti színű szalagot a projektzáró rendezvényen
[/caption]

– Örömmel számolhatunk be arról, hogy hét év előkészítő és kivitelező munka után átadhatjuk a Dráva árvízvédelmi töltésfejlesztés második ütemét – mondta a tegnapi projektzáró rendezvényen Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. – A program keretében összesen csaknem húsz kilométer hosszúságban erősítettük meg a töltést, ami a térségben lakók számára azt jelenti, hogy a jövőben még nagyobb biztonságban élhetnek és gazdálkodhatnak a Dráva mentén. A munkák során nem csak a töltés megerősítése történt, hanem hozzá kapcsolódóan a védekezés teljes infrastruktúrája is megújult, ami azt jelenti, hogy a védekezéshez szükséges raktártelepeket és védelmi központokat is felújítottuk, a kor követelményeinek megfelelő színvonalon működhetnek. Ki kell emelni a töltés megerősítése kapcsán, hogy teljes hosszúságban aszfaltburkolat is épült, amely nem csak a védekezési munkálatokat segíti nagymértékben, hanem komoly jelentősége van a turizmus fejlesztése szempontjából is. Nagyon szép környezetben és megfelelő minőségű útburkolaton kerekezhetik be a turisták a környéket.

Márk László kiemelte, a védekezés szempontjából gazdaságosabb kiépíteni az állandó jellegű védműveket, minthogy ideiglenes jellegű eszközökkel védekezzünk. A folyó adottságai miatt sem lenne elegendő idő az eszközök telepítésére, kiépítésre, ezért szinte kizárólag ezzel a megoldással védekezhetünk megfelelő módon az árvizek ellen.

– A projekt jelentőségéről több lakossági fórumon is tájékoztattuk az itt élőket, illetve az iskolásokkal is megismertettük a munka lényegét és fontosságát – hangsúlyozta Márk László.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Nagyon szép környezetben és megfelelő minőségű útburkolaton kerekezhetik be a turisták a környéket
[/caption]

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság európai uniós projekt keretében megerősítette és magasította a Dráva bal parti árvízvédelmi töltés II. szakaszát, melynek összköltsége 2,7 milliárd forint volt. A drávaszabolcsi és kémesi öblözeteket védő 19,83 km-es töltésszakasz mellett átadtak egy új raktárépület Drávaszabolcson, továbbá megújult három gátőrtelep Drávaszabolcson, Gyűrűspusztán és Kémesen. A megvalósult beruházás növeli a hátrányos helyzetű Siklósi Kistérség 12 településén élő, csaknem négyezer lakó árvízi biztonságát, és nagymértékben javulnak a védekezés feltételei is. A Drávaszabolcs–Kémes Öblözet Projekt által érintett települések: Drávaszabolcs, Gordisa, Matty, Drávacsehi, Drávapalkonya, Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsepely, Drávaszerdahely, Ipacsfa, Kovácshida.

A töltés fejlesztésén túl a támogatás 6,5 százalékát a kapcsolódó építmények felújításának, korszerűsítésének kiviteli munkái tették ki. A megújult gátőrtelepek – melyek a védekezők munkakörülményeit javítják, és így a feladatellátásuk hatékonyságát növelik – alkalmasak a Dráván levonuló árhullámok idején a védekezésirányítási, gépjavítási, raktározási és egyéb kisegítő feladatok biztosítására.

A gátőrtelepek raktárai új tetőhéjazatot kaptak, illetve minden telepet saját szennyvíztisztító berendezéssel láttak el. A drávaszabolcsi árvízvédelmi központi telepen a főépület és a mellette álló munkásszállás is teljesen megújult. Elkészült egy 576 négyzetméteres acélcsarnok és nyitott szín, mely a védekezéshez szükséges eszközök tárolását biztosítja.

Az épületek felújítását követően 2012 tavaszától az árvízvédelmi töltésen folytatódott a beruházás. A földmunkák után – amely közel félmillió köbméter föld beépítését jelentette – a rézsűk füvesítése is megtörtént. Elkészült a töltéskorona aszfaltozása, a projekt a kiegészítő létesítmények – zsilipek, vízmércék, rézsűlépcsők, sorompók – építésével zárult. A kivitelezési munka az elmúlt év végére teljes egészében befejeződött.

A Dráva bal parti töltéseit ezt megelőzően legutóbb az 1980-as években fejlesztették, a beruházás előtt a Drávasztára alatti folyószakasz védvonalán csak a mértékadó árvízszint feletti 60 cm-es biztonság teljesült a 120 cm-es előírással szemben. Az árvízvédelmi töltések tehát a projektben érintett szakaszon alacsonyabbak voltak az előírtnál, ezért nem voltak elég biztonságosak. A fejlesztés indokoltságát alátámasztja még, hogy a Dráván levonuló árvizek hevessége miatt az előrejelzés időelőnye rövid, a védekezési lehetőségek korlátozottak, a vízgyűjtőterület döntő része pedig határainkon túl helyezkedik el, ami tovább növeli a kiszolgáltatottságot mind az előrejelzések, mind a közvetlen beavatkozási lehetőségek szempontjából.

A cikk a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság támogatásával készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!