Közélet

2014.01.06. 16:44

Idősotthon épül német nyugdíjasoknak

A piaci alapú idősgondozás megvalósításában gondolkodik több befektető is a megyében.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Új egységek nyílhatnak az idősgondozásban – nem feltétlenül magyar nyugdíjasoknak. Az egyik leginkább előkészített projekt a bólyi, ahol a tervezett beruházás alapjául a korábban Trischler-pusztán működő diszkó épülete szolgálhat majd, amelyben elsősorban német nyugdíjasokat fogadó idősotthont alakítanának ki. Az ingatlan magyar tulajdonosa egy német befektető bevonásával indította el a fejlesztést.

A mintegy száz fő befogadóképességű létesítmény kialakítását korszerű infrastruktúrával, a bólyi termálvíz hasznosításával, nagy kapcsolódó zöldterülettel tervezik. Hárs József polgármester a beruházás kapcsán elmondta, hogy a befektető részéről alapos piacfelmérés előzi meg a fejlesztést, hiszen csak az igények pontos ismeretében lehet biztos megtérülésre számítani. A mintegy 35–40 főt foglalkoztató létesítmény nemcsak új munkahelyeket teremthet, de a lakók és a hozzájuk érkező látogatók élénkíthetik a helyi keresletet is.

Ha a fiatal külföldre megy, a szülő egyedül marad

A bólyi példa nem egyedülálló a megyében, hiszen például Magyarbólyban már évek óta kedvező tapasztalatokkal működik privát idősotthon.

Wekler Ferenctől, Mecseknádasd polgármesterétől pedig megtudtuk, a település már a rendszerváltást követő években előkészített egy tervet német testvérfalujával közösen egy német nyugdíjasokat (is) fogadó otthon létrehozására. A program azonban az ottani polgármester halálával leállt, folytatása egészen az elmúlt időszakig váratott magára. Tavaly év végén azonban Mecseknádasd forrást nyert egy két épületes, 16–18 lakásos otthon kialakítására. Mint Wekler Ferenc mondja, az érdeklődés a külföldön letelepedő fiatalok itthon maradó idős hozzátartozói körében is élénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!