Közélet

2014.01.19. 23:51

Pécsi ház a milánói világkiállításon

Két pécsi építész, Getto Tamás és Hutter Ákos épületterve nyerte meg a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának ötletpályázatát. A búzamezőn álló többszintes épület természetbarát anyagokból készülne, működő vízimalomkerékkel, napszivattyúval és kemencés kenyérsütővel.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mekkora volt a verseny?

– Az országból 45 pályamű érkezett a látványötlet-pályázatra. Ebből a legjobb 15-öt feltették a világhálóra, és a közönség is szavazhatott január közepéig. A zsűri pedig a közönségszavazatok és a szakmai vonatkozások alapján a mi elképzelésünket látta a legjobbnak – mondja Hutter Ákos.

– Kaptunk a díjjal hárommillió forintot, s nem jár ez sem ránk nézve, sem a kiírókat illetően semmiféle kötelezettséggel. Ha akarják, „összeollóznak” a beadott pályaművekből egy újat, de az is előfordulhat, hogy döntően a mi ötletünkre építkeznek, s felkérnek bennünket a végső változat kialakítására is – teszi hozzá Getto Tamás.

– Mi a pécsi ötlet különlegessége?

– A magyarok területét a világkiállításon, a közel száz méter hosszú nadrágszíjparcellát búzával ültetnénk be, és a területet felében, teljes hosszban állna a fával burkolt többszintes épület. A tetején víztároló medencével, mely esővizet fog fel, és egy vízimalom kerekét forgatja. A lezúduló vizet pedig napelemes szivattyú emelné vissza a tetőre – számol be a műszaki érdekességekről Hutter Ákos.

– A magyaros hagyományoknak és a világkiállítás elvárásainak igyekeztünk megfelelni a szimbolikus tartalmi elemekkel. A víz ősi körforgásának napenergiával kisegített „perpetuum mobiléjét” alkottuk meg. A magyar népi kultúrában mindenütt jelen lévő vízimalommal és egy magyar konyhával, ahol kemencében készülne a kenyér – ad képet a ház belső tartalmáról Getto Tamás.

– Az alkotást most bemutatták. De milyen korábbi munkák alapján ismerhetjük már a két pécsi építészt?

– Én az Építészmérnök Szakmai Intézet vezetője vagyok, és tervezői tevékenységem egyértelműen az egyetemi építészcsapathoz kötődik. Ha mégis ki kellene valamit emelni, akkor a Science Buildinget és a PTE Pollack karának épületrekonstrukcióját említeném – ad referenciákat Hutter Ákos.

– Harmincéves magántervezői praxis van mögöttem, néhány éves pécsi egyetemi tanítással. Több oktatási intézményt terveztem Baranyában, például a siklósi gimnázium bővítésének, a pécsváradi, a pellérdi iskolaegyüttesnek a tervét készítettem – így összegez Getto Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!